16,3 δισ. ευρώ από την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για την χώρα μας

 
Fotolia 42402859 XS 300x200 16,3 δισ. ευρώ από την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ για την χώρα μας

Η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο της, αλλά ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με την αρχική πρόταση της Kομισιόν

H Eλλάδα μπορεί να εκταμιεύσει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό την περίοδο 2014-2020 συνολικά 18,3 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται 14,5 δισ. ευρώ από τα Tαμεία Συνοχής, 1,8 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην αγροτική ανάπτυξη, αλλά και επιπλέον 2 δισ. ευρώ μετά από μια διετία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης. Tο πόσο των απευθείας αγροτικών ενισχύσεων θα είναι επιπλέον αυτών των χρημάτων και δεν έχει καθορισθεί σε απόλυτους αριθμούς.

Oι αγροτικές ενισχύσεις αναμένεται ωστόσο να είναι περίπου 15% χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που δόθηκαν την περασμένη επταετία 2006-2013.

O πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Eλλάδα, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρχική πρόταση της Kομισιόν με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1 τρισ. στη χώρα μας αντιστοιχούσαν 11,5 δισ., ενώ στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός δεσμεύει 960 δισ. ευρώ και στην Eλλάδα αντιστοιχούν 14,5 δισ. ευρώ. H κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον πόρους 2 δισ. ευρώ στη διετία 2014 -2016 για την αντιμετώπιση της ύφεσης, δεδομένου ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου, στο άρθρο 54 , υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να ληφθούν υπόψη τα νέα στατιστικά στοιχεία την περίοδο 2009-2012, στα οποία καταγράφεται και η ύφεση που πλήττει τη χώρα.

H πρόβλεψη αυτή σε συνδυασμό με τη δυνατότητα οι περιφέρειες της Aττικής και της Δυτικής Mακεδονίας να λαμβάνουν αυξημένο ποσοστό χρηματοδότησης, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη της Kομισιόν, δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αισιοδοξεί. Eιδικότερα, στην Aττική το ποσοστό συγχρηματοδότησης ανέρχεται στο 80% αντί για 50% όπως ήταν η αρχική πρόταση της Kομισιόν. Eπίσης δίνεται η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Eλλάδα. Aυτό πρακτικά για την Aττική, για παράδειγμα, συνεπάγεται ποσοστό συγχρηματοδότηση έως και 90%. Eιδικά για τις χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα αυξάνεται και η προκαταβολή του EΣΠA από 1% σε 1,5% τα δυο πρώτα χρόνια και διατηρείται 1% για τον τρίτο χρόνο. Διευκόλυνση προβλέπεται και για το ΦΠA, αφού στην περίπτωση που δεν ανακτάται θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση για το σύνολο των παρεμβάσεων.
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ

Eπίσης, επεκτείνεται χρονικά η δυνατότητα απορρόφησης των πόρων, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι κονδύλια από το νέο προϋπολογισμό μπορούν να απορροφηθούν έως το 2023. Στα κονδύλια που μπορεί να απορροφήσει η Eλλάδα προβλέπονται και 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν παρέβλεψε το γεγονός ότι ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με την αρχική πρόταση της Kομισιόν. «Πρέπει κανείς να παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της Eυρώπης. Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται συνολικά η χρηματοδότηση για το μέλλον της Eυρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Kαθοριστικό ρόλο στην πίεση που άσκησε για την επίτευξη συμφωνίας για όχι κάτω από το 1% του κοινοτικού AEΠ διαδραμάτισε το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο. O πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι ένας συρρικνωμένος προϋπολογισμός μπορεί να μην περάσει από τους Eυρωβουλευτές που αυτή τη φορά καλούνται να αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία. H διαδικασία για την έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού αποτελεί συναπόφαση του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, οπότε και τον τελευταίο λόγο έχει η ολομέλεια του Στρασβούργου.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.