Οι στόχοι για το ΕΣΠΑ το τρέχον έτος είναι εξαιρετικά υψηλοί

 
ESPA Οι στόχοι για το ΕΣΠΑ το τρέχον έτος είναι εξαιρετικά υψηλοί

Πολύ υψηλοί οι στόχοι απορρόφησης του ΕΣΠΑ για το 2013

Tα αποτελέσματα της μέχρι στιγμής πολιτικής για το ΕΣΠΑ αλλά και τους υψηλούς μνημονιακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2013 παρουσίασε εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, οι στόχοι για το τρέχον έτος είναι εξαιρετικά υψηλοί, καθώς θα πρέπει να απορροφηθούν μόνο στο α΄ εξάμηνο 1,381 εκατ. ευρώ έναντι 712 εκατ. ευρώ που απορροφήθηκαν το ίδιο διάστημα πέρυσι. Την ίδια ώρα ο στόχος απορρόφησης για το σύνολο του 2013 είναι 4,184 εκατ. ευρώ όταν το 2012 απορροφήθηκαν συνολικά 3,256 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο περιφερειών βλέπουμε πως η Περιφέρεια Αττικής μέσα στο 2013 θα πρέπει να απορροφήσει 500 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 357 εκατ. ευρώ, η Κρήτη 128 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία 90 εκατ. ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 80 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης η πορεία απλοποίησης των διαδικασιών συνεχίζεται με δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων, ενώ συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και περιορισμού του χρόνου εκδίκασης ενστάσεων. Ήδη το υπουργείο έχει ορίσει 7 project managers για 67 από τα έργα που χρίζουν επιτάχυνσης και που αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις όπως αυτά στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και των σιδηροδρόμων. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια εκκαθάρισης των ανενεργών έργων, των υπερδεσμεύσεων κ.ά.

Αναφορικά με την νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας που κυρίως πλήττονται από την ανεργία είναι σημαντικά αυξημένο (80%) σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% – 60%), ενώ δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Για αυτές τις οικονομίες θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων ενώ στην περίπτωση που ο ΦΠΑ δεν θα ανακτάται θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση με τελική ελάφρυνση του προϋπολογισμού κατά 1 δις. ευρώ.

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.