Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

 

Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, για την υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

«Κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Προσφέρουμε τη στήριξή μας σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Με το έργο αναβαθμίζεται ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας και δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες Ιταλία και Αλβανία. Παράλληλα, το έργο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας το σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου στην περιοχή.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι με τη στήριξη στο TAP εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες, καθώς δημιουργούνται 2.000 θέσεις εργασίας σε περιοχές που «πονάνε» από την ανεργία, ενώ η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, καθιστώντας το TAP μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη Ελλάδα χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων αγωγών καθώς έχει συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος και διέρχεται από λιγότερες χώρες ενώ αναβαθμίζει την Ελλάδα από χώρα προορισμού δευτερευούσης σημασίας σε χώρα διέλευσης ενός διεθνούς ενεργειακού διαδρόμου. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Αξιοποιούμε το κλίμα για να φέρουμε επενδύσεις. Η προσέλκυση δεν επιτυγχάνεται με ευχές, απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, χρονοδιάγραμμα και μεταρρυθμίσεις. Ένα τέτοιο βήμα γίνεται σήμερα», τόνισε.

Στο χαιρετισμό που απήυθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία έρχεται να προστεθεί στα στρατηγικά πλεονεκτήματα του αγωγού και στέλνει ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας μέχρι το Αζερμπαϊτζάν.

Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα σημαντικό βήμα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει «μια γέφυρα που θα μας ενώσει για το στόχο της ενεργειακής ασφάλειας. Από σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Αλβανία συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Ο υπουργός ενέργειας της Ιταλίας, Κοράντο Πασέρα, μετέφερε την υποστήριξη της κυβέρνησης για τον TAP και τον χαρακτήρισε σημαντικό βήμα, ενώ εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν ο υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τελική πρόταση που θα κατατεθεί από την κοινοπραξία του TAP στα τέλη Μαρτίου θα είναι πλήρως ανταγωνιστική ώστε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να επιλέξει το νικητή για τη μεταφορά του αερίου της χώρας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όπως είπε στρατηγικός στόχος παραμένει η έναρξη του νοτίου διαδρόμου το συντομότερο δυνατό ώστε το Αζερμπαϊτζάν να προσφέρει ασφαλή προμήθεια αερίου στην ΕΕ.

Τέλος, εκ μέρους της κοινοπραξίας ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland, εξέφρασε εξ ονόματος των μετόχων σημερινών και μελλοντικών την ευγνωμοσύνη στις κυβερνήσεις των τριών χωρών για την υπογραφή της συμφωνίας που επιβεβαιώνει το εύρος της υποστήριξης των χωρών στο έργο. Όπως είπε η σημασία είναι πολύ μεγάλη και η σύμβαση που υπογράφθηκε προβλέπει το ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο του αγωγού που καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νότιο διάδρομο. Τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια συνεργασίας με τις τρεις χώρες ώστε ο αγωγός να φέρει ανάπτυξη που ειδικά για την Ελλάδα μεταφράζεται σε άμεση επένδυση 1,5 δισ. ευρώ και 2.000 θέσεων εργασίας. Κατέληξε ότι μεγάλα έργα όπως ο TAP δημιουργούν εμπιστοσύνη για την προσέλκυση και νέων επενδύσεων.

Ο Επίτροπος Günther Oettinger χαιρετίζει τη συμφωνία για τον αγωγό TAP

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Günther Oettinger, χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας, θεωρώντας την σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Ο αγωγός TAP (“Trans-Adriatic Pipeline project”) είναι ένας σημαντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας με αρχική μεταφορική  ικανότητα τουλάχιστον 10 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο.

Ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Oettinger δήλωσε σχετικά: “Ο αγωγός αυτός έχει καθοριστική σημασία για τη σύνδεση των αγορών φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ελλάδας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο της Αλβανίας αλλά και, ενδεχομένως, άλλων γειτόνων της ενεργειακής μας κοινότητας. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πρώτα συστατικά στοιχεία του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στην απευθείας σύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πλούσιες πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας.”

Η σημερινή διακυβερνητική συμφωνία της Αθήνας μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέτει το νομικό πλαίσιο για τον αγωγό TAP. Η συμφωνία περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για τις τρεις χώρες και θα διασφαλίσει τη συνεργασία τους κατά την ανάπτυξη του αγωγού TAP.

Ιστορικό:

Ο υπερ-αδριατικός αγωγός TAP ξεκινά από την Κομοτηνή και φτάνει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας, συνδέοντας υφιστάμενες υποδομές στην Ιταλία και την Ελλάδα. Στις αρχές του 2012, ο TAP είχε επιλεγεί από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ (Shah Deniz Consortium) στο Αζερμπαϊτζάν ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου για τον λεγόμενο “νότιο διάδρομο”.

Το 2012, η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ επέλεξε και τον “Nabucco West” ως εταίρο για τη διανομή φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη. Η Σαχ Ντενίζ αποφάσισε να ακολουθήσει διαδικασία περιφερειακής προεπιλογής αντί να ολοκληρώσει τη διαδικασία σε ένα και μόνο στάδιο. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Κεντρική Ευρώπη, Νότια Ευρώπη και Τουρκία.

Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση – από το αν δηλαδή θα υπάρξει ένας ή περισσότεροι αγωγοί στο έδαφος της ΕΕ – ο στόχος είναι να κατασκευαστεί  ένα αξιόπιστο, αδιάσπαστο σύστημα  αγωγών από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη.

Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν. Η παραγωγή από την Shah Deniz II (η δεύτερη φάση της εξερεύνησης, ξεκινά σε λίγα χρόνια) θα ανέρχεται σε 16 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Τον Ιανουάριο του 2011, ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso και ο Επίτροπος Oettinger επισκέφθηκαν το  Μπακού και συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Ιλάμ Αλίεφ ότι το Αζερμπαϊτζάν θα έχει “ουσιαστική συμβολή” και θα αποτελέσει τον “καταλύτη” του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου και της μελλοντικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.