Έγκριση από τη ΡΑΕ του Κώδικα Τιμολόγησης για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

 
47 rae 330x1602 Έγκριση από τη ΡΑΕ του Κώδικα Τιμολόγησης για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Έγκριση από τη ΡΑΕ του Κώδικα Τιμολόγησης για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, με την υπ’ αριθμ. 531/2013 Απόφασή της, ενέκρινε τον Κανονισμό Τιμολόγησης για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο εν λόγω Κανονισμός Τιμολόγησης, ο οποίος προτάθηκε από την εταιρεία TAP A.G., εγκρίθηκε και από τις τρεις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ενέργειας, δηλ. της Ιταλίας (AEEG), της Αλβανίας (ERE) και της Ελλάδας (ΡΑΕ). Η έγκριση του Κανονισμού από τους τρεις εμπλεκόμενους εθνικούς ρυθμιστές αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη λήψη της τελικής απόφασης για την κατασκευή του έργου από την εταιρεία TAP A.G. (Resolution to Construct), και, στη συνέχεια, της τελικής επενδυτικής απόφασης (Final Investment Decision) από το Shah Deniz Consortium, το οποίο και διαχειρίζεται το συγκεκριμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.

Επισημαίνεται ότι ο αγωγός TAP – ως υποδομή η οποία έχει εξαιρεθεί κατά την κύρια κατεύθυνση της ροής (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), μεταξύ άλλων, και από τις διατάξεις του άρθρου 41(6), (8) και (10) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/73/ΕΚ (Απόφαση ΡΑΕ 269/2013, Απόφαση Ιταλικής Ρυθμιστικής Αρχής 249/2013/R/gas, Απόφαση Αλβανικής Ρυθμιστικής Αρχής 64/2013) – δεν υπόκειται σε ρύθμιση των τιμολογίων χρήσης του. Ωστόσο, με σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας και της μη-διάκρισης μεταξύ των χρηστών του αγωγού (καθώς και των δυνητικών μελλοντικών χρηστών), οι τρεις ρυθμιστικές αρχές, με την Κοινή Απόφαση Εξαίρεσης που εξέδωσαν, επέβαλαν στην εταιρεία TAP A.G. τη σύνταξη Κανονισμού Τιμολόγησης, ο οποίος και υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Ο Κανονισμός περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή της μεθοδολογίας και των παραδοχών που θα εφαρμοστούν για τον καθορισμό των τιμολογίων χρήσης του αγωγού, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται στην Απόφαση Εξαίρεσης.

Ο Κανονισμός Τιμολόγησης, εκτός της μεθοδολογίας καθορισμού των τιμολογίων χρήσης του TAP, συγκεκριμενοποιεί και τα κριτήρια για τη λήψη επενδυτικής απόφασης αναφορικά με τη μελλοντική αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού πάνω από τα 10 δις. κυβ. μέτρα/έτος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μείωση των εν λόγω τιμολογίων με την αύξηση της δεσμευμένης, από τους χρήστες του αγωγού, δυναμικότητας. Για τον καθορισμό του ύψους των τιμολογίων λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, υπ’ όψη και το διαφορετικό επίπεδο επιχειρηματικού κινδύνου μεταξύ αφ’ ενός της κατ’ αρχήν υλοποίησης του αγωγού, αφ’ ετέρου των μελλοντικών επεκτάσεων της δυναμικότητάς του.

Το κείμενο που αφορά η Απόφαση ΡΑΕ 531/2013 είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών εθνικών Ρυθμιστών, καθώς και διαβουλεύσεων με την εταιρεία TAP A.G. που κράτησαν πάνω από έξι (6) μήνες. Οι ρυθμιστικές αρχές, από κοινού, έκριναν ότι ο Κανονισμός Τιμολόγησης, όπως τελικά υποβλήθηκε από τον TAP στις 11 Οκτωβρίου, πληροί μεν τους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται στην Απόφαση Εξαίρεσης (παρ. 4.2, 4.3 και 4.4), εντούτοις υφίστανται σημεία τα οποία χρήζουν αποσαφήνισης, κατάλογος των οποίων περιλαμβάνεται στην εν λόγω Απόφαση.

Για άλλη μία φορά, η απόφαση για την έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των τριών εθνικών ρυθμιστικών αρχών, ΡΑΕ-AEEG-ERE, ήδη από την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης εξαίρεσης. Το μοντέλο αυτό ρυθμιστικής συνεργασίας έχει κατοχυρωθεί ως παράδειγμα βέλτιστης Ευρωπαϊκής πρακτικής. Η έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης αποτελεί ένα νέο, πρόσθετο βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης μιας υποδομής, η οποία αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση του ανταγωνισμού και στη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η τελική απόφαση για την επένδυση αναμένεται να ληφθεί μέσα στο τρέχον έτος.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.