Η ΔΕΗ εκχωρεί το δικαίωμα αγοράς του 30% της ΔΕΠΑ (οψιόν), ανοίγοντας το δρόμο για την αποκρατικοποίηση

 
44 metritis dei1 330x277 Η ΔΕΗ εκχωρεί το δικαίωμα αγοράς του 30% της ΔΕΠΑ (οψιόν), ανοίγοντας το δρόμο για την αποκρατικοποίηση

Προικοδότησης της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΗ εν όψει της επικείμενης αποκρατικοποίησης

Την πώληση της οψιόν για την αγορά του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ και την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για 5 συν 5 χρόνια, ουσιαστικά έως το 2020, ενέκρινε χθες το Δ.Σ. της ΔΕΗ, σε μία κίνηση προικοδότησης της ΔΕΠΑ εν όψει της επικείμενης αποκρατικοποίησης, καθώς η επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της.

Το σχέδιο σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της ΔΕΗ, για την εκποίηση της οψιόν έναντι ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, παραπέμπεται προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ. Το αντάλλαγμα για την οψιόν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει προσδιοριστεί και εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ χαμηλότερο από την αξία του 30% της ΔΕΠΑ, όταν αυτή πωληθεί. Το Δ.Σ. της ΔΕΗ έκλεισε ακόμα ένα ανοικτό ζήτημα που ταλαιπωρούσε επί χρόνια τις σχέσεις με τη ΔΕΠΑ και αφορά στην ανανέωση της σύμβασης προμήθειας αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σύμβαση έχει πενταετή διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια έως το 2020, καθώς η ισχύς της ξεκινά από το 2010, οπότε και είχε λήξει η προηγούμενη σύμβαση. Οι υποχρεωτικές συμβολαιοποιημένες ποσότητες αγοράς αερίου είναι αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι από τη νέα σύμβαση έχει αποσυρθεί ο όρος που έδινε στη ΔΕΗ δικαίωμα επί του 8% των κερδών της ΔΕΠΑ σε περίπτωση που αυτά ξεπερνούσαν ένα συγκεκριμένο ποσό. Η συμφωνία προβλέπει και τον τρόπο τιμολόγησης του αερίου και βάσει αυτού θα γίνει αναδρομικός διακανονισμός για τις ποσότητες του αερίου που αγόρασε η ΔΕΗ την περίοδο 2010-2012.

www.imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.