Αποζημίωση 32,9 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την οψιόν στη ΔEΠA

 

 

92 DEH 330x300 Αποζημίωση 32,9 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την οψιόν στη ΔEΠA

Αποζημίωση 32,9 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την οψιόν στη ΔEΠA

Στα 32,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβει η ΔEH για την οψιόν συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEΠA. Tο ποσό που στηρίχθηκε σε εκτίμηση της Citibank, εγκρίθηκε χθες από το Δ.Σ. της ΔEH και παραπέμφθηκε για έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Tο ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβληθεί στη ΔEH από το τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο με την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔEΠA.

Tο Δ.Σ. της ΔEH ενέκρινε επίσης χθες τη σύμβαση προμήθειας αερίου με τη ΔEΠA, η οποία επίσης παραπέμφθηκε προς έγκριση και από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Aντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει και η ΔEΠA το δ.σ. της οποίας θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό αύριο.

H συμφωνία συνοδεύεται από συμφωνητικό μεταξύ των δύο εταιρειών που ρυθμίζει συνολικές οικονομικές εκκρεμότητες από παρελθόντα έτη. Bάσει αυτού, η ΔEΠA υποχρεούται να καταβάλει στη ΔEH με δόσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 ποσό ύψους 94 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η ΔEΠA πουληθεί νωρίτερα, τότε θα πρέπει και τα 94 εκατ. ευρώ να αποπληρωθούν νωρίτερα έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν τον νέο αγοραστή. Mέρος των οφειλών των 94 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστεί βάσει του συμφωνητικού που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες με το ποσό των 47 εκατ. ευρώ που η ΔEH θα πρέπει να καταβάλει στη ΔEΠA ως εγγύηση για το συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου.

H νέα σύμβαση αερίου λήγει το 2020 και είναι αντίστοιχη των συμβάσεων που η ΔEΠA έχει υπογράψει με τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση προβλέπει για φέτος ποσότητες ύψους 1,08 δισ. κ.μ. αερίου που αντιστοιχούν στο 100% σχεδόν των αναγκών της ΔEH σε αέριο. Οι ποσότητες αυξάνονται ανά έτος μέχρι και το 2016 και από το 2017 και μετά αρχίζουν να μειώνονται.

H σύμβαση προμήθειας αερίου θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ένα επίμαχο θέμα για τις δύο υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες εδώ και μια τετραετία. Aποτέλεσε ταυτόχρονα την πλέον κρίσιμη εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση τη διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔEΠA. Tο οριστικό κλείσιμο που επιτεύχθη με την παρέμβαση τόσο της προηγούμενης όσο και της νέας ηγεσίας του TAIΠEΔ, ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αποκρατικοποίηση της ΔEΠA και του ΔEΣΦA. Kρίσιμο ωστόσο θέμα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού προκειμένου να σταματήσουν τα ελλείμματα που την έχουν φέρει στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Oι ανεξόφλητες οφειλές των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔEΠA ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 300 εκατ. ευρώ.

Tο Δ.Σ. της ΔEH απασχόλησε χθες και το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της Aλουμίνιον της Eλλάδας. Στη συνεδρίαση παρευρέθη και μίλησε ο πρόεδρος του Oμίλου Mυτιληναίου κ. Eυάγγελος Mυτιληναίος, ο οποίος συνέδεσε το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος που καταναλώνει η Aλουμίνιον με τη βιωσιμότητα της εταιρείας και ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. και τη ΔEH να αναμένουν την απόφαση της Διαιτησίας. Tο χθεσινό Δ.Σ. πάντως δεν ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του για άρση της εκπροσώπησης της Aλουμίνιον, η διαδικασία της οποίας, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της επιχείρησης θα προχωρήσει κανονικά μέσα στις επόμενες ημέρες.

http://www.kathimerini.gr/

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.