“Κληρώνει” η shortlist για τη ΔΕΠΑ

 
depa Κληρώνει η shortlist για τη ΔΕΠΑ

Πέντε δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ καθώς την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να οριστικοποιηθεί η shortlist των διεκδικητών της εταιρείας αερίου. 

Θυμίζουμε ότι μη δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσαν στις 5 Νοεμβρίου, πέντε συνολικά εταιρείες: Gazprom, Negusnef (Sintez), M&M Gas, Socar (Αζερμπαϊτζάν), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ /PPF.

Ως προς το ποια εταιρεία (ΔΕΠΑ ή/και ΔΕΣΦΑ) αφορούν οι πέντε προσφορές, μέχρι στιγμής το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει οι διεκδικητές για το διαχειριστή του δικτύου ΔΕΣΦΑ είναι τουλάχιστον δύο. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με το fund από την Τσεχία, PPF, κατέθεσαν μη δεσμευτική προσφορά για το ΔΕΣΦΑ μόνο. Ωστόσο με ανακοίνωσή του ο ρωσικός όμιλος Sintez, διευκρίνισε ότι η προσφορά που κατέθεσε αφορούσε και τις δύο εταιρείες (ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ), ενώ πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι το ίδιο ισχύει και για την προσφορά της εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Ως προς τη Sintez πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Andrey Korolev με δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «ως ανεξάρτητος παίκτης με παρουσία στα Βαλκάνια, θεωρούμε ότι η στρατηγική μας ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Πιστεύουμε σταθερά στην προοπτική των εταιρειών που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Η εξειδίκευση, η δέσμευση και οι επενδύσεις που θα φέρει η Sintez μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της ενεργειακής αγοράς της περιοχής» καταλήγει ο κ. Korolev.

Gazprom

Εν τω μεταξύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έκανε και ο γενικός διευθυντής της «Γκάζπρομ Εξπορτ», Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι  είναι γνωστές στη Gazprom οι προσπάθειες πίεσης που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους οργανισμούς. «Για το πού θα ληφθούν οι αποφάσεις είναι θέμα που το χειρίζονται οι Ελληνες πολιτικοί. Έχω την εντύπωση πως η Ελλάδα πάντα ασκούσε ανεξάρτητη πολιτική και δεν «χορεύει» υπό τους ήχους της όποιας… φλογέρας ευρωπαϊκών ή βορειοαμερικανικών πρωτευουσών. Τουλάχιστον το ελπίζουμε, διότι η πολιτική είναι σοβαρό θέμα για την ενέργεια και δεν θα πρέπει να επιτρέπονται οι ίντριγκες» ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Gazprom υπερέχει έναντι των άλλων υποψηφίων. «Εκτιμώ πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη σύνεση ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με βάση το συμφέρον της και μόνο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μεντβέντεφ.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.