Ο Όμιλος Μυτιληναίος, πρώτος στην κατάταξη ελληνικών επιχειρήσεων για Υπεύθυνες Επενδύσεις

 
mitilinaios Ο Όμιλος Μυτιληναίος, πρώτος στην κατάταξη ελληνικών επιχειρήσεων για Υπεύθυνες Επενδύσεις

Ο όμιλος Μυτιληναίου με βαθμολόγηση 70/100 για υπεύθυνες επενδύσεις

Τον προηγούμενο μήνα το Eurosif (European Invest Sustainable Forum, Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υπεύθυνων Επενδύσεων) δημοσίευσε τη διετή του έρευνα αναφορικά με την ανάπτυξη και πορεία των υπεύθυνων επενδύσεων. Των επενδύσεων δηλαδή που εκτός από τις κλασσικές παραμέτρους όπως κίνδυνος, απόδοση και ρευστοποίηση, λαμβάνουν επίσης υπόψη τους παραμέτρους περιβαλλοντικής απόδοσης (environment), κοινωνικών επιπτώσεων (society) και εταιρικής διακυβέρνησης (governance).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη σε 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν ότι η υιοθέτηση στρατηγικών υπεύθυνων επενδύσεων αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό που ανέρχεται στο 35%, ενώ κυρίαρχες επενδυτικές επιλογές αποτελούν τα ομόλογα (51%) και οι μετοχές (33%).

Πριν από μόλις τρία χρόνια η εταιρεία οικονομικών πληροφοριών Bloomberg ανέπτυξε και παρουσίασε στην επενδυτική κοινότητα ένα μοντέλο βαθμολόγησης (σκορ) εισηγμένων επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά κριτήρια περιβαλλοντικής απόδοσης (environment), κοινωνικών επιπτώσεων (society) και εταιρικής διακυβέρνησης (governance), το λεγόμενο ESG Disclosure Score.

Το Bloomberg υπολογίζει σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100 το ESG Disclosure score για πάνω από 6.000 εισηγμένες σε πάνω από 50 χώρες, απαντώντας έτσι στις αυξημένες απαιτήσεις των θεσμικών κυρίως επενδυτών για περισσότερη διαφάνεια και εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τις εν λόγω παραμέτρους. Η πληροφορία πλέον αυτή είναι άμεσα διαθέσιμη στους υπολογιστές των χρηστών του Bloomberg.

Στη χώρα μας, την πρώτη θέση στην κατάταξη των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους καταλαμβάνει ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος λαμβάνοντας το υψηλό σκορ 70/100 αν συνυπολογίσει κανείς τόσο τα απαιτητικά κριτήρια του μοντέλου όσο και τη δραστηριότητα του Ομίλου στη βαριά βιομηχανία.

Σημαντικό επίσης να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό των επιχειρήσεων παγκοσμίως που καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι του 50/100, το οποίο θεωρείται από ορισμένους διαχειριστές υπεύθυνων κεφαλαίων (responsible investors) ως προϋπόθεση (βάση) για την πραγματοποίηση επένδυσης.

Στο top της λίστας αυτής βρίσκουμε επίσης ελληνικές εισηγμένες οι οποίες δημοσιοποιούν στοιχεία εταιρικής υπευθυνότητας και αειφόρου ανάπτυξης όπως η Coca Cola, o Τιτάν, Ηρακλής, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, κ.ά., ωστόσο όπως διαφαίνεται οι ελληνικές εισηγμένες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο στη διάχυση της εν λόγω πληροφόρησης στους άμεσα ενδιαφερόμενους εταίρους (stakeholders).

Γιατί τότε μόνο θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την πρόσβαση σε μια πηγή κεφαλαίων – άγνωστη μέχρι στιγμής για την Ελλάδα – αυτής των υπεύθυνων επενδύσεων που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ξεπερνά τα 11 τρις δολάρια, με τα περισσότερα κεφάλαια (περίπου 66%) να διοχετεύονται στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.