14 δισεκατομμύρια ευρώ στο επόμενο ΕΣΠΑ

 
61 xrimata 330x200 14 δισεκατομμύρια ευρώ στο επόμενο ΕΣΠΑ

14 δισ. ευρώ με το νέο ΕΣΠΑ

Στα 14 δισ. ευρώ προσδιορίζεται, προς το παρόν, το ποσό που θα πάρουμε από το επόμενο ΕΣΠΑ (2014 -2020). Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του υπουργού Κ. Χατζηδάκη με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ενώ με την αρχική πρόταση Rompuy η Ελλάδα θα έπρεπε να περιοριστεί σε 11,2 δισ. ευρώ (αντί για 20,4 δισ. ευρώ που δικαιούμαστε την περίοδο 2007-2013), με τη νέα πρόταση το ποσό αυξάνεται στα 14 δισ. ευρώ. Αιτία είναι η αύξηση του πολλαπλασιαστή από το 2,07% στο 2,5%. 

Επίσης, ένα νέο “παράθυρο” δίνει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, στην οποία αναφέρεται τα ενδεχόμενο διατήρησης πολύ χαμηλής εθνικής συνδρομής και στο επόμενο ΕΣΠΑ (σήμερα το κράτος συνεισφέρει μόνο το 5% στα κοινοτικά έργα).

Στα θετικά, το ίδιο στέλεχος προσθέτει και την απόφαση της EBRD για την χρηματοδότηση εγγυήσεων προς Έλληνες εξαγωγείς. Αναμένεται ακόμη ανάλογη έγκριση από την ΕΤΕπ. Ωστόσο πολλά προβλήματα παραμένουν στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, αναφέρει η ίδια πηγή:

- Πολλοί ιδιώτες δεν έχουν συνεισφέρει την δική τους συμμετοχή
- Υπάρχουν πολλές δικαστικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα, πολλές προσφυγές που δεν εκδικάζονται προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα.
- Πολλές τεχνικές εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν εγγυητικές επιστολές για να μετέχουν σε προκηρύξεις έργων
- Εκκρεμούν πάρα πολλοί μνημονιακοί όροι όπως η απλούστευση του ΕΣΠΑ.
- Είναι πολύ δύσκολος ο μνημονιακός στόχος απορρόφησης 3,7 δις. ευρώ φέτος. Πάντως, φαίνεται ότι τουλάχιστον δεν θα χαθούν κονδύλια.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για το ΕΣΠΑ, χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” την χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή διαδικασία.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.