Στα 36 δισ. τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020

 
Fotolia 42402859 XS 300x200 Στα 36 δισ. τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 2020

Στο νέο ΕΣΠΑ, τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από τις άμεσες αγροτικές ενισχύσεις

Στα 36 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κοινοτικά κονδύλια που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για την περίοδο του 2014 – 2020, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που είχε σαν θέμα το νέο ΕΣΠΑ, τα 15 δισ. ευρώ προέρχονται από τις άμεσες αγροτικές ενισχύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε σύμφωνα με εκτιμήσεις πως μόνο τα 20,4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η χώρα μας για τη νέα προγραμματική περίοδο μπορούν να προσφέρουν 203.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει πρόσθετο ΑΕΠ ύψους 46 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών προκειμένου η χώρα μας μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο να έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες τις προτάσεις της, δηλαδή τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Πιο αναλυτικά, στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένα αναπτυξιακό συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.

Δημιουργείται μία Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειών. Υποστηρικτικά θα λειτουργεί μία Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος καθώς και ομάδες κατάρτισης των προγραμμάτων των υπουργείων και των Περιφερειών.

Στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα γίνει ανοιχτή διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες για την κατάρτιση του προγράμματος. Η διαδικασία αυτή, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα είναι ενταγμένη στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη μετά-μνημονιακή εποχή που προωθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών μαζί με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Στα τέλη Μαίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν η αρχιτεκτονική και η κατανομή των πόρων στα επιχειρησιακά προγράμματα σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η λεπτομερής κατάρτιση της Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως θα λέγεται στην κοινοτική ορολογία το νέο ΕΣΠΑ.

Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το καλοκαίρι.

Η ΣΕΣ υποβάλλεται τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες και αναμένεται έγκριση της τον Οκτώβριο.

Το νέο ΕΣΠΑ μαζί με τα Επιχειρησιακά Προγράμματά του αναμένεται να είναι έτοιμο να τρέξει στις αρχές του 2014.

Την ανάγκη ορθής διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα», σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η ανεργία έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα απέδωσε, ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή στο ευρώ και πως δημιουργούνται προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

«Θέλω να έλθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε», ανέφερε απευθυνόμενος στους υπουργούς και για αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε κύκλο συναντήσεων μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.