Προβόπουλος:οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πιο θετικά την ελληνική οικονομία και εκδηλώνουν ενδιαφέρον

 

Την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών για να εισέλθει η χώρα σε ενάρετο κύκλο, επισήμανε ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνέντευξη ζητήθηκε από τον κεντρικό τραπεζίτη ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Φρ. Ολάντ, στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι «προσβλέπουμε σε περαιτέρω ενδυνάμωση των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και στην κατανόηση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες».

Επιτάχυνση
«Από τον Ιούνιο έχουν νομοθετηθεί όλες οι μεταρρυθμίσεις. Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν είναι ακόμη μακρύς. Είναι επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος έχει αφουγκραστεί πρόσφατα τον «παλμό» των αγορών από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Λονδίνο. Γι’ αυτό, ο ίδιος τόνισε ότι «οι ξένοι επενδυτές βλέπουν πιο θετικά την ελληνική οικονομία και εκδηλώνουν πλέον το ενδιαφέρον τους» και έτσι «η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στη χώρα να εισέλθει σε ενάρετο κύκλο».

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, είπε πως «στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας».

Ο κ. Προβόπουλος απέστειλε αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι «ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από το ευρώ (GRexit) έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ παράλληλα σημείωσε πως από τον Ιούνιο ορισμένοι δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως οι καταθέσεις επιστρέφουν, καθώς από τον Ιούνιο έχουν εισέλθει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα περί τα 15 δισ., τα spreads έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά από τις 3.000 μονάδες πριν από μερικούς μήνες σε κάτω από τις 1.000 μονάδες σήμερα και τόνισε ότι για ακόμα μια χρονιά, το 2012 οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση.

Στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα διαφυλάχθηκε και ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο προβλεπόμενο διάστημα. Επισήμανε ακόμη, ότι οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα από το ευρωσύστημα έχουν περιοριστεί.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.