Κ. Χατζηδάκης: Το ΕΣΠΑ εκπλήρωσε τους στόχους του το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για την απορρόφησση των κοινοτικών κονδυλίων

 
Fotolia 43527219 XS 300x200 Κ. Χατζηδάκης: Το ΕΣΠΑ εκπλήρωσε τους στόχους του το δεύτερο εξάμηνο του 2012, για την απορρόφησση των κοινοτικών κονδυλίων

Το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έκλεισε ξεπερνώντας τον στόχο του ΕΣΠΑ πετυχαίνοντας το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 έκλεισε με την εκπλήρωση των στόχων για τις απορροφήσεις των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, χωρίς να χαθούν χρήματα.

«Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για το ΕΣΠΑ. Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β’ εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις», δήλωσε ο υπουργός σε συνάντηση του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα, συμπλήρωσε πάντως πως έχει ήδη περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60%.

Προανήγγειλε επίσης ότι μέχρι τον Φλεβάρη θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων.

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «από τον Απρίλιο θα μπουν οι μπουλντόζες και θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων».

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά».

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος των 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικής συνδρομής».

«Καταφέραμε και κλείσαμε το δεύτερο εξάμηνο, ξεπερνώντας τον στόχο για το συγκεκριμένο διάστημα. Πετύχαμε, συγκεκριμένα, το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε «οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήσαμε 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι κανένα ελληνικό πρόγραμμα δεν έχασε πόρους από την εφαρμογή του κανόνα Ν+3 στο τέλος του 2012.

Τέλος, είπε πως σε όρους απορρόφησης κοινοτικής συνδρομής, το ελληνικό ΕΣΠΑ βρίσκεται σε επίπεδα άνω του κοινοτικού μέσου όρου. Το ποσοστό των πραγματοποιηθεισών δαπανών ανέρχεται στο 47,76%, ενώ από πλευράς κοινοτικής συνδρομής -συμπεριλαμβάνοντας και τις προκαταβολές, όπως κάνει η Kομισιόν -το ποσοστό απορρόφησης υπολογίζεται σε 57,18% και το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων διαμορφώνεται σε 82,99%.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.