Μείωση των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών, και σε συμβολαιοποιημένες συμβάσεις θα επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου

 
Ohotnikovo Μείωση των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών, και σε συμβολαιοποιημένες συμβάσεις θα επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου

Η λήψη νέων μέτρων αναδρομικής ισχύος για τις ΑΠΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απειλεί να διαλύσει ολοκληρωτικά τον τομέα των φωτοβολταϊκών

Νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, το οποίο μάλιστα θα επεκταθεί και σε συμβολαιοποιημένες συμβάσεις, αλλά και πρόσθετα μέτρα που αφορούν συνολικά τις ΑΠΕ σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, καθώς διαπιστώνεται ότι η βιωσιμότητα του κλάδου δεν μπορεί να διασφαλιστεί με το πακέτο μέτρων που προηγήθηκε.

Βλέπε άρθρο:  http://www.sunblog.org/Μείωση των εγγυημένων τιμών των φωτοβολταϊκών, και σε συμβολαιοποιημένες συμβάσεις

Ωστόσο η λήψη νέων μέτρων αναδρομικής ισχύος για τις ΑΠΕ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, απειλεί να διαλύσει ολοκληρωτικά τον τομέα των φωτοβολταϊκών, αλλά και να ακυρώσει κάθε επενδυτική προσπάθεια και κάθε αναπτυξιακή προοπτική στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα.

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα συνεχίζει την ανοδική του πορεία, όσο δεν αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού και συνεχίζουν να επιδοτούνται τα ορυκτά καύσιμα.  Η σημερινή εξάρτηση της Ελλάδος από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα επιδεινώνει την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση και μειώνει τις προοπτικές ανάκαμψης. Πουθενά δεν είναι πιο εμφανής αυτή η πραγματικότητα και το πανίσχυρο λόμπι των ορυκτών καυσίμων από ό,τι στη χώρα μας. Εδώ ακριβώς πρέπει το ΥΠΕΚΑ να επέμβει με τα απαραίτητα μέτρα…

Το ΥΠΕΚΑ υποχρεούται να λάβη υπόψην του, ότι μιά νέα απόφαση για αναδρομικά μέτρα, τιμωρεί αυτούς που εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της χώρας τόλμησαν και επένδυσαν σε ένα σκληρό περιβάλλον, με δανεία των οποίων οι τόκοι ξεπερνούν το 9%, με ανυπολόγιστη γραφειοκρατία και εμπόδια για την ολοκλήρωση των έργων. Ένα μεγάλο μέρος αυτών, είναι Έλληνες μικροεπενδυτές, που αντί να φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, όπως έκανε η πλειοφηφία, επένδυσαν στην χώρα και τώρα τιμωρούνται!: βρίσκονται στο χείλος της χρεωκοπίας, με ανοιχτές πληρωμές του ΛΑΓΗΕ από τον Ιούλιο του 2012.

Και το ΥΠΕΚΑ ας μην ξεχνά τα έμμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη των φωτοβολταϊκών για την Ελλάδα, πριν προβεί σε νέα μέτρα:

  • Για κάθε 600MW νέων φωτοβολταϊκών που εγκαθίστανται εξοικονομούνται 130 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από την αποτροπή της λειτουργίας ακριβών συμβατικών μονάδων (πχ φυσικού αερίου).
  • Οι πρόσφατοι κλιματικοί χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος περιγράφουν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό μέλλον για τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας που κινδυνεύει να χάσει το χαρακτηριστικό της ήπιο κλίμα. Το δε κόστος για την οικονομία είναι ανυπολόγιστο, αφού η αλλαγή του κλίματος θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός.
  • Στην ανεξάρτητη ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων (CCPI)1 που εκδίδει κάθε χρόνο η Germanwatch και το δίκτυο οργανώσεων CAN-Europe2, η Ελλάδα βρίσκεται στη 48η θέση σε σύνολο 61 χωρών και προτελευταία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι πολιτικές που έχει επιλέξει στα πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής υποτιμώντας το περιβάλλον, όπως  η αναδρομική έκτακτη εισφορά των ΑΠΕ, η προώθηση των  ορυκτών καυσίμων, η συστηματική υποτίμηση των πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρησή της στην κατάταξη του συγκεκριμένου δείκτη.
 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.