H μείωση των feed-in-tarrifs φωτοβολταϊκών και τα αντιντάμπινγκ μέτρα στα κινεζικά προϊόντα επιφέρουν απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας

 
50 panel 230x250 H μείωση των feed in tarrifs φωτοβολταϊκών και τα αντιντάμπινγκ μέτρα στα κινεζικά προϊόντα επιφέρουν απώλεια 30.000 θέσεων εργασίας

Εξωφρενικό το αίτημα του ευρωπαϊκού συνασπισμού ProSun για «ποινή» 120% στα κινεζικά φωτοβολταϊκά

Δραματικές θα είναι οι συνέπειες για την απασχόληση, τη ζήτηση και τις τιμές στον κλάδο των φωτοβολταϊκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απ’ τη λήψη μέτρων αντιντάμπινγκ στα κινεζικά προϊόντα και τη μείωση των feed-in-tarrifs, σύμφωνα με έρευνα της Συμμαχίας για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (Alliance for Affordable Solar Energy – AFASE).

Όπως μεταδίδει το econews, η ASAFE υπολογίζει σε 30.000 τις «χαμένες» θέσεις εργασίας από τη διαμάχη με τους Κινέζους και τη μείωση των εγγυημένων τιμών.

Μόνο στη Γερμανία, υπολογίζεται ότι θα χαθούν 8.000 θέσεις εργασίας ως το 2015 εντός και εκτός του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Στην ίδια περίοδο, οι οικονομικές απώλειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται σε 13,4 δισ. ευρώ.

Οι αρνητικές προβλέψεις για τον κλάδο λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τις μειώσεις στις εγγυημένες τιμές όσο και τα μέτρα αντιντάμπινγκ κατά της Κίνας που συνεπάγονται αυξημένες τιμές στον εξοπλισμό. Τα παραπάνω θα πλήξουν όλες τις σχετικές με τον κλάδο θέσεις εργασίας όπως η συντήρηση, ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο συγγραφέας της μελέτης Όλιβερ Έρεντράουτ εκτιμά ότι θα χαθούν 140 εκατ. θέσεις εργασίας στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές -Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία- πέραν του κλάδου της ηλιακής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της AFASE και επικεφαλής της κινεζικής Canadian Solar στην Ευρώπη, ελληνικής καταγωγής Γκρέγκορυ Σπανουδάκης χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικό» το αίτημα του ευρωπαϊκού συνασπισμού ProSun για «ποινή» 120% στα κινεζικά προϊόντα και προειδοποιεί ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η επίτευξη grid parity στα φωτοβολταϊκά.

Ο Σπανουδάκης υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των κινεζικών επιχειρήσεων είναι προσπάθεια των Ευρωπαίων να ισοφαρίσουν τη δική τους αποτυχία στο πεδίο της ελεύθερης αγοράς.

Σημειώνει τέλος ότι ο εξοπλισμός των ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών είναι συχνά παλαιότερος και η παραγωγική τους δυνατότητα μικρότερη από εκείνη των Κινέζων ανταγωνιστών τους. Στην Κίνα ορισμένοι κατασκευαστές έχουν παραγωγική δυνατότητα 2 Γιγαβάτ, επίπεδο που δεν συναντάται στην Ευρώπη. Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το «πετσόκομα» των εγγυημένων τιμών, το οποίο προκαλεί τεχνητή αύξηση στην τιμή του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.