Oι κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών παίρνουν θέση για την έρευνα αντιντάμπινγκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 
50 panel 230x250 150x150 Oι κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών παίρνουν θέση για την έρευνα αντιντάμπινγκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αντιντάμπινγκ μέτρα για κινέζικα φωτοβολταϊκά προϊόντα

Τρεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στοιχείων της Κίνας πήραν θέση για την έρευνα αντιντάμπινγκ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 06/09/2012.
Η Suntech Power Holdings Company Ltd. (Wuxi, Κίνα), η Yingli Green Energy Holding Company Limited. (Baoding, Κίνα), και η Trina Solar Ltd. (Changzhou, Κίνα) προειδοποίησαν για τις ζημίες που μπορούν να επιφέρουν μέτρα προστατευτισμού, στην παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών.

“Η αποστολή των επιχειρήσεών μας είναι να κάνουν την ηλιακή ενέργεια οικονομικά προσιτή για όλους με την ανάλογη σωστή επιχειρηματική λογική. Εμπορικοί φραγμοί επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία και εμποδίζουν το ελεύθερο εμπόριο, που είναι η κινητήρια δύναμη της αγοράς” δήλωσε ο Δρ Zhengrong Shi, Πρόεδρος και Chief Strategy Officer της Suntech.
“Ως ηλιακή εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μπορούμε να αποδείξουμε την αυστηρή προσήλωση μας στις θεμιτές εμπορικές πρακτικές διεθνώς. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε προσεκτικά την έναρξη της διαδικασίας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα επίπεδα των έρευνών τους. ” συνεχίζει η δήλωση.

Οι απόψεις των τριών εταιρειών είναι παρόμοιες αφού τονίζουν, ότι αρνούνται ντάμπινγκ και άλλες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, υποσχόμενοι να συνεργαστούν με την έρευνα της ΕΕ.

Μια παρόμοια ανοικτή εμπορική διαμάχη πυροδοτήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε προσωρινούς δασμούς για τις κινεζικές ηλιακές κυψέλες  και για φωτοβολταϊκά πλαίσια, που κατασκευάζονται από κινέζικα κύτταρα.

Το γεγονός ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ μικρότερη από την Ευρωπαϊκή, έκανε πολύ πιο εύκολο για κινέζους κατασκευαστές, να βρούν λύσεις για την αποφυγή των τιμωριών. Έτσι για παράδειγμα, αγοράζουν τα ηλιακά κύτταρα για την παραγωγή μονάδων που προορίζονται για εξαγωγή στις ΗΠΑ από την Ταϊβάν.

Η έρευνα της ΕΕ θέτει τους κινέζους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πολύ περισσότερο σε κίνδυνο, αφού η Ευρώπη έκανε πέρυσι το 75% της παγκόσμιας αγοράς φωτοβολταϊκών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα περιλάβει στο πλαίσιο της έρευνας γκοφρέτες πυριτίου, ηλιακά κύτταρα αλλά και φωτοβολταϊκές ενότητες.  

Εμπειρογνώμονες του εμπορίου, ωστόσο λένε, ότι στην Ευρώπη, είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν κανονισμοί αντιντάμπινγκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, ότι περίπου 20 εταιρείες, που κατέχουν περισσότερο από το 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής φωτοβολταϊκών απαιτούν την έρευνα.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.