Διάθεση 30 δισ. δολ. στα φτωχά κράτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων

 
19 Co2 Fot 330x248 Διάθεση 30 δισ. δολ. στα φτωχά κράτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων

Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται οικονομική βοήθεια για να μπορέσουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση των χαμηλότερων εκπομπών CO2

Οι οικονομικά ισχυρές χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια προς τα φτωχότερα κράτη, προκειμένου αυτά να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), στο πλαίσιο των συνομιλιών για το κλίμα, στη Ντόχα του Κατάρ.

Με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε ύφεση, εγείρονται αρκετές αμφιβολίες για το εάν τελικά θα υλοποιηθεί η υπόσχεση ενός «πράσινου» ταμείου, με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο υπολογιζόταν να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση των χαμηλότερων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο Μπίντου Λοχάνι, ο αντιπρόεδρος της ADB, που εδρεύει στη Μανίλα. «Αν δεν πάρουμε οι ίδιοι πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, όπως προβλέπουν σενάρια».

Ο Λοχάνι πρόσθεσε πως οι συνομιλίες στην Ντόχα πρέπει να εξετάσουν μελλοντικά προβλήματα κι όχι απλώς τα σημερινά, εστιάζοντας σε σχεδιασμούς ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να μπορέσουν να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. «Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα επανέλθουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι εξίσου σημαντικό γι’ αυτές όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Τα πλούσια κράτη έχουν ήδη αποδεσμεύσει περίπου 30 δισ. δολάρια σε δωρεές και δάνεια για τα φτωχά κράτη ώστε να αρχίσει η μείωση των εκπομπών αερίων και η προσαρμογή στα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, η ισχύς των δεσμεύσεων που είχαν γίνει το 2009 εκπνέει φέτος.

Ο Λοχάνι είπε πως ελπίζει να υπάρξει εκ νέου δέσμευση στο Πρωτόκολλο του Κιότο και να γίνουν «σημαντικά βήματα» στην κατεύθυνση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις συνομιλίες της Ντόχας. Τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ προβλεπόταν να δεσμευτούν μέχρι το 2020 σε σημαντικές περικοπές στις εκπομπές αερίων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι αντιπροσωπίες των κρατών που βρίσκονται στη Ντόχα εργάζονται για την ολοκλήρωση των λεπτομερειών της συνθήκης, προκειμένου αυτή να υπογραφεί έως το 2015. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και 10 κράτη σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών όπως αυτές προβλέπονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο, που εκπνέουν φέτος.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.