Σε μείωση των εκπομπών από φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, καλείται η Ελλάδα από την ΕΕ

 
1 go green fot sunblog 248x248 Σε μείωση των εκπομπών από φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, καλείται η Ελλάδα από την ΕΕ

Παραβλέψεις στούς ελέγχους για διαρροές φθωριούχων αερίων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε, σήμερα, την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους νόμους της ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου.

Το συγκεκριμένο αίτημα λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης (δεύτερο στάδιο της διαδικασίας της ΕΕ, λόγω παράβασης). Η χώρα καλείται να συμμορφωθεί με τους εν λόγω κανόνες εντός δύο μηνών, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 842/2006, οι εταιρείες οφείλουν να λάβουν μια σειρά μέτρων για τη μείωση των διαρροών από εξοπλισμό που περιέχει φθοριούχα αέρια (F-gases) και την ανάκτηση των αερίων στο τέλος του κύκλου ζωής του εξοπλισμού. Ο κανονισμός θεσπίζει, επίσης, κανόνες για την κατάρτιση και πιστοποίηση του προσωπικού που συμμετέχει στη συντήρηση του εξοπλισμού, στην επισήμανση του εξοπλισμού φθοριούχων αερίων, στην παροχή στοιχείων για την παραγωγή, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές φθοριούχων αερίων, καθώς και ορισμένες απαγορεύσεις σε ειδικούς τομείς. Πρόκειται για μέτρα που περιορίζουν τις εκπομπές της συγκεκριμένης οικογένειας βιομηχανικών αερίων (τα οποία είναι επίσης ισχυρά αέρια θερμοκηπίου) και συμβάλλουν, κατά τον τρόπο αυτό, στην αποφυγή περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έως σήμερα, η Ελλάδα έχει παραλείψει να αναφέρει στην Επιτροπή τους εθνικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για την πιστοποίηση των εταιρειών συντήρησης σταθερών εξοπλισμών ψύξης, κλιματισμού και αντλίας θέρμανσης, καθώς και σταθερών συστημάτων πυροπροστασίας και συσκευών πυρόσβεσης που περιέχουν φθοριούχα αέρια, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων των προς έκδοση πιστοποιητικών.

 

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.