ΣΕΦ: Οι επιπτώσεις για την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών από τους δασμούς στα κινεζικά πάνελ

 
50 panel 230x250 ΣΕΦ: Οι επιπτώσεις για την ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών από τους δασμούς στα κινεζικά πάνελ

Εξωφρενικό το αίτημα του ευρωπαϊκού συνασπισμού ProSun για «ποινή» 120% στα κινεζικά φωτοβολταϊκά

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) εκφράζει την αντίθεσή του στους δασμούς που προτείνει η ΕΕ για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά τονίζοντας ότι θα οδηγήσουν στην απώλεια χιλιάδων ελληνικών θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων. Η απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, έρχεται την «πιο ακατάλληλη στιγμή» για την πορεία της αγοράς, η οποία ήδη βρίσκεται σε μεγάλη κρίση.

Οι δηλώσεις του ΣΕΦ:
«Πρόκειται για μια δράση που είναι  σαφώς αντίθετη με την επιθυμία των κυβερνήσεων για την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, οι οποίοι επιδοτούν, τελικώς, τις εγγυημένες τιμές πώλησης ενέργειας, Και είναι, εν τέλει, ενάντια στον κοινοτικό στόχο για μια διευρυμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας, που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Η επιβολή δασμών στα φωτοβολταϊκά panels κινέζικης προέλευσης, που πρωταγωνιστούν στη μείωση των τιμών πώλησης, απλώς θα αυξήσει δραματικά το μέσο κόστος των συστημάτων και θα καταστήσει μη βιώσιμο το σύνολο των επενδύσεων, δεδομένων των χαμηλών πλέον εγγυημένων τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, μηδενίζοντας τις ήδη μειωμένες πωλήσεις και οδηγώντας στην οριστική χρεοκοπία το σύνολο του κλάδου. Εναλλακτικά οι εγγυημένες τιμές πώλησης θα πρέπει να αυξηθούν εκ νέου, αυξάνοντας την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Η επιβολή δασμών, που θα οδηγήσει σε αύξηση του μέσου κόστους των συστημάτων κατά 200-250 €/kWp, καθιστά μη βιώσιμες τις επενδύσεις από δω και μπρος, στο σύνολό τους, εκτός και εάν η περικοπή των εγγυημένων τιμών αναστραφεί, οδηγώντας στην ανάγκη για περαιτέρω αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που βαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας».

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.