Η καταγραφή των κινέζικων φωτοβολταϊκών προϊόντων ζημιώνει την ευρωπαϊκή ηλιακή βιομηχανία

 
kinezika solar Η καταγραφή των κινέζικων φωτοβολταϊκών προϊόντων ζημιώνει την ευρωπαϊκή ηλιακή βιομηχανία

Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και μεγάλη οικονομική ζημία από τους δασμών κινέζικων φωτοβολταϊκών

Στην ακρόαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διοργανώθηκε από τη Συμμαχία για Προσιτή Ηλιακή Ενέργεια (AFASE, Βρυξέλλες), σήμερα στις 05.04.2013 στις Βρυξέλλες, σχετικά με την καταγραφή των ηλιακών προϊόντων από την Κίνα, οι εκπρόσωποι της ηλιακής βιομηχανίας από διαφορετικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν στην Επιτροπή,  ότι η εγγραφή των εισαγόμενων κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων είναι αδικαιολόγητη. Επίσης τόνισαν ότι οι ανακοινώσεις για τους αναδρομικούς δασμούς προκαλούν περαιτέρω αβεβαιότητα στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά των φωτοβολταϊκών.

Η καταγραφή είναι ένα καθαρά διοικητικό βήμα που απλώς επιτρέπει τους αναδρομικούς δασμούς στις κινέζικα ηλιακά προϊόντα, ανέφερε η AFASE. Ωστόσο αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ακόμη, ότι η ΕΕ θα εισαγάγει τους δασμούς.

Οι επικριτές των δασμών:

Ιταλία
“Η καταγραφή έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την ιταλική αγορά. Οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ αυξήθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση  κατά 20%. Να είστε βέβαιοι ότι η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη  όταν εξαντληθούν τα αποθέματα”, αναφέρε στην AFASE ο Paolo Rocco Viscontini, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής Enerpoint εταιρείας διανομής.

Γερμανία
“Η ανακοίνωση για οποιουςδήποτε αναδρομικούς δασμούς στα φωτοβολταϊκά θα βλάψει τις επιχειρήσεις μας πάρα πολύ. Οι πελάτες ήδη σταμάτησαν την αγορά των συστημάτων ηλιακής ενέργειας, έτσι ώστε ξεκινάμε να απολύουμε εργαζόμενους”, δήλωσε ο Ingmar Kruse, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων Storm Energy.

Ολλανδία
“Μετά την εγγραφή και το ξεκίνημα των συζητήσεων για τους δασμούς, η ολλανδική αγορά λιμνάζει. Οι πελάτες και οι προμηθευτές περιμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει τελωνειακούς δασμούς, τότε θα είναι σημαντικές οι απώλειες θέσεων εργασίας στην Ολλανδία και ένας βιώσιμος ενεργειακός εφοδιασμός για την Ευρώπη γίνεται μακρινό όνειρο”, είπε ο Dennis Gieselaar, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Oskomera Solar Power Solutions, του μεγαλύτερου προμηθευτής της Ολλανδίας για ηλιακά προϊόντα και – υπηρεσίες.

 AFASE: Η Εγγραφή παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ
“Η εγγραφή δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, αλλά και παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ,” τόνισε η AFASE στο δελτίο τύπου. “Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναδρομικοί δασμοί δικαιολογούνται μόνο αν οι εισαγωγές αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτό δεν συμβαίνει εν προκειμένω. Αντιθέτως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι εισαγωγές από την Κίνα έχουν μειωθεί στο 2012 σε απόλυτους αριθμούς.”

Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της εγγραφής των κινέζικων φωτοβολταϊκών προϊόντων αντανακλάται στην απότομη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την AFASE. Από την αρχή της καταγραφής, στις 6 Μαρτίου η AFASE έχει αυξήσει περισσότερο από 60% στους 330 τους υποστηρικτές της. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα, ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες στην ηλιακή βιομηχανία ανησυχούν ιδιαίτερα για την τρέχουσα τάση της αγοράς και τοποθετούνται ανοικτά κατά του προστατευτισμού στον κλάδο.

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.