Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και οι φημολογίες

 
39 %CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB %CF%80%CE%B1%CE%B6%CE%BB Fot 330%CF%87220 Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και οι φημολογίες

Προβλήματα στην Αγορά Ενέργειας

Μέρα με την ημέρα αυξάνονται τα υποθετικά σενάρια για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, αλλά και δηλώσεις, όπως αυτή του νέου υφυπουργού του  ΥΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου, όπου η μείωση των τιμών της κιλοβατώρας σε υπογεγραμμένες συμβάσεις δεν είναι «ταμπού».  Αυτά τα σενάρια και οι δηλώσεις προκαλούν πανικό στη αγορά αλλά και αποτρέπουν κάθε νέα επένδυση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας(και όχι μόνο!) σε μιά χώρα που καταπατά συμβόλαια, παρ΄ολο που πάνω απ΄όλα, την άμεση ανάγκη των επενδύσεων έχει.

Είναι λυπηρό που το “πακέτο” Παπακωσταντίνου, του πρώην υπουργού του ΥΠΕΚΑ, που θεσμοθετήθηκε το Δεκέμβριο του 2011 για έσοδα του ΛΑΓΗΕ από τις δημοπρασίες ρύπων, το τέλος λιγνίτη και το τέλος ΕΡΤ, ουδέποτε εφαρμόστηκε στο σύνολό του (συχνό φαινόμενο σε όλα τα υπουργεία!, που οδηγεί τόσο την τρόικα, όσο και την ευρωπαϊκή ένωση και τους δανειστές μας σε απόγνωση, αλλά και την χώρα μας στην ολοκληρωτική καταστροφή) .

Το πακέτο Παπακωνσταντίνου προέβλεπε για το 2012 έσοδα για τον ΛΑΓΗΕ ύψους περίπου 191 εκατ. Ευρώ:
  116, εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες ρύπων,
55 εκατ. ευρώ από το τέλος λιγνίτη και
30 εκ. ευρώ από το τέλος ΕΡΤ.

Έτσι σύμφωνα με τα μέτρα του πρώην υπουργού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ από τα 195 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011, θα μειώνονταν στα 100 εκ. ευρώ στο τέλος του 2012,  και θα μηδενίζονταν το 2013. Ωστόσο, το έλλειμμα αντί να μειωθεί, αυξήθηκε στα 300 εκατ. ευρώ !

Τα νέα σενάρια για την μείωση του ελλείμματος λένε:
αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 5,4 ευρώ πρό MWh στα 20 ευρώ , γεγονός που θα αυξήσει το τιμολόγιο του τελικού καταναλωτή κατά περίπου 8%
ή αύξηση του τέλους λιγνίτη, που πληρώνει η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αύξησης του τέλους ΑΠΕ κατά 10 ευρώ πρό MWh, που σημαίνει  αύξηση για τον τελικό καταναλωτή της τάξης 4% μέχρι 5%.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.