Πρόβλεψη ΛΑΓΗΕ για μείωση του ελλείμματος των ΑΠΕ

 
3 euro fot sunblog 330x248 Πρόβλεψη ΛΑΓΗΕ για μείωση του ελλείμματος των ΑΠΕ

Πρόβλεψη ΛΑΓΗΕ για μείωση του ελλείμματος των ΑΠΕ

Η νέα εκτίμηση μειώνει το έλλειμμα κατά 497 εκατ., καθώς τοποθετεί το σωρευτικό έλλειμμα στα 661,50 εκατ. στο τέλος του 2014, έναντι 1,157 δισ. της προηγούμενης εκτίμησης

Σημαντική μείωση, αλλά όχι εξάλειψη, του σωρευτικού ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, προβλέπει ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για το τέλος του 2014, εξ αιτίας της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλους ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για την εξέλιξη του Λογαριασμού.

Η νέα εκτίμηση μειώνει το έλλειμμα κατά 497 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τοποθετεί το σωρευτικό έλλειμμα στα 661,50 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, έναντι 1,157 δισ. ευρώ της προηγούμενης εκτίμησης, των αρχών Ιουλίου, που είχε διαμορφωθεί πριν ανακοινωθεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 14,96 ευρώ μεσοσταθμικά, από 9,32 ευρώ.

Σε μηνιαία βάση, ήδη τον Ιούλιο παρουσιάζεται μία κάμψη του ελλείμματος στα 459,07 εκατ. ευρώ από 512,49 εκατ. ευρώ του Ιουνίου, ενώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ δίνουν έλλειμμα 444,87 εκατ. ευρώ από 617,17 εκατ. ευρώ.

Αμφισβήτηση
Παρότι αρκετοί φορείς που εκπροσωπούν παραγωγούς πράσινης ενέργειας και κυρίως «ηλιακής» αμφισβητούν το ύψος του ελλείμματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για την εξάλειψή του έχει θέσει σε διαβούλευση πρόταση για μείωση 45% κατά μέσον όρο των εγγυημένων τιμών στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά και 10% κατά μέσον όρον στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Η διαβούλευση και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο, με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Η είσπραξη
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους τρέχοντες υπολογισμούς του ο ΛΑΓΗΕ έχει λάβει ως δεδομένη την είσπραξη του 25% από τέλος υπέρ ΕΡΤ, παρότι δεν καταβάλλεται από τότε που έκλεισε η ΕΡΤ, καθώς και την εισροή, ύψους 29 εκατ. ευρώ, με βάση το μεσοσταθμικό κόστος των θερμικών μονάδων, αν και το σχετικό μέτρο, που έχει ψηφιστεί στον νόμο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Το σύστημα
Ο Λειτουργός της Αγοράς εκτιμά το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα στα 4.359 MW, εκ των οποίων τα 2.027 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά, τα 364 MW σε φωτοβολταϊκά στις στέγες (συμπεριλαμβανομένων και των Φωτοβολταϊκών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά), τα 1.507 MW σε αιολικά, τα 218 MW σε μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα 48 MW σε βιομάζα-βιοαέριο, τα 90 MW σε ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης) και τα 110 σε κατανεμόμενα ΣΗΘΥΑ.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.