900 εκ. Ευρώ το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έως το τέλος του 2014

 

Π ΛΑΓΗΕ ανακοίνωσε τις προβλέψεις για την εξέλιξη των συνιστωσών του Eιδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, του Μηνιαίου Υπόλοιπου και του Μηνιαίου Σωρευτικού Υπόλοιπου του Λογαριασμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της εγκατεστημένης ισχύος ανά τεχνολογία στο διασυνδεδεμένο, τις εκτιμήσεις σχετικών μεγεθών (παραγόμενη ενέργεια, Οριακή Τιμή Συστήματος, εισροή από τις δημοπρατήσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) και το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο όπως ισχύει σήμερα, εισροή από την έκτακτη εισφορά μέχρι και τον Ιούνιο 2014 και μέση τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ 9,32 €/MWh μέχρι το τέλος του 2014, προκύπτουν οι ακόλουθοι πίνακες και τα διαγράμματα σχετικά με την εξέλιξη του Υπόλοιπου του Ειδικού Λογαριασμού. Δεδομένου ότι τα ποσά της συνιστώσας ΜΔΝ είναι χρεωστικά ή πιστωτικά και συγχρόνως σχετικά μικρά, θεωρήθηκαν μηδενικά.

lagie2 900 εκ. Ευρώ το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έως το τέλος του 2014

Eξέλιξη του Ειδικού Λογαριασμού

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται το μηνιαίο σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού όπως εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί με το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Επίσης ενδεικτικά γίνεται το ίδιο χωρίς τα μέτρα που αφορούν στην εισφορά του 25% του τέλους ΕΡΤ (5), στην Έκτακτη Εισφορα (6) και στην αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ από τον Ιανουάριο 2013 (8).

lagie3 900 εκ. Ευρώ το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έως το τέλος του 2014

Mηνιαίο σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού

Διαπιστώνεται ότι με την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση το σωρευτικό έλλειμμα θα εξακολουθήσει να υφίσταται αυξανόμενο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο το σύστημα στήριξης του τομέα ΑΠΕ. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων κατά την επόμενη περίοδο, για τη σταδιακή απόσβεση του ελλείμματος έως το Δεκέμβριο του 2014.

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.