Έλλειμμα ΛΑΓΗΕ:Νέα μέτρα ή τριπλασιασμός του ΕΤΜΕΑΡ(ειδικού τέλους ΑΠΕ)

 
41 ανανεωσιμες power Fot 330x330 Έλλειμμα ΛΑΓΗΕ:Νέα μέτρα ή τριπλασιασμός του ΕΤΜΕΑΡ(ειδικού τέλους ΑΠΕ)

Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)

Σε τριπλασιασμό του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 1ης Ιουλίου 2013 στα 27 ευρώ/ Mwh, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα καλεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο αυξήθηκε και πάλι στα 316,79 εκατ. ευρώ, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο οργανισμός, έναντι 301,70 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης του Μαρτίου. Το τέλος ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί καταβάλλεται από όλους τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και σήμερα μεσοσταθμικά διαμορφώνεται στα 9,32 ευρώ/Mwh.

Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα θα συνεχίσει να διογκώνεται, λόγω της εισόδου νέων σταθμών ΑΠΕ στο σύστημα και κυρίως των φωτοβολταϊκών, για τα οποία ήδη έχουν ληφθεί μία σειρά από περιοριστικά μέτρα. Ακολουθούν όμως και άλλα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, μεταξύ των οποίων η σημαντική μείωση των εγγυημένων τιμών (Feed-in- Tariffs/ FIT ) για τα νέα φωτοβολταϊκά, γύρω στα 100 – 110 ευρώ/ Mwh, ανάλογα με την κατηγορία του φωτοβολταϊκού.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου εξετάζει να εξασφαλίσει υψηλότερες τιμές στις μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (οικιακά, αγροτικά) και χαμηλότερες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, με βάση και τις σχετικές προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ αν δεν ληφθούν μέτρα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα από 4.252 ΜW τον Απρίλιο θα φθάσει στα 4.737 MW στο τέλος του χρόνου, στα 5.215 ΜW στο τέλος του 2014 και στα 5,325 ΜW τον Μάρτιο του 2015 με το σωρευτικό έλλειμμα να εκτινάσσεται στα 722,07 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, στα 1,471 δισ. ευρώ το 2014 και στα 1,633 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Για το 2012 η επικαιροποιημένη απολογιστική εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ τοποθετεί το σωρευτικό έλλειμμα στα 335,64 εκατ. ευρώ.

Ελλειμμα
Στην αύξηση του ελλείμματος τον Μάρτιο συνέβαλε, μεταξύ άλλων, η ιδιαίτερα χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ, η τιμή στη χονδρική αγορά) λόγω της αυξημένης υποχρεωτικής λειτουργίας των υδροηλεκτρικών σταθμών σε συνδυασμό με την αυξημένη επίδραση των ΑΠΕ στην οριακή τιμή του Ημερήσιου Προγραμματισμού, αναφέρει ο Λειτουργός της Αγοράς στη μηνιαία έκθεσή του.

Ο λογαριασμός ΑΠΕ καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ και την εγγυημένη τιμή που πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ στους διάφορους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. ‘Ετσι όσο χαμηλότερη είναι η Οριακή Τιμή τόσο αυξάνει το έλλειμμα. Ας σημειωθεί ότι η ΟΤΣ έχει πέσει σημαντικά λόγω της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την αύξηση της πράσινης ενέργειας που εισρέει στο σύστημα. Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου, που ψηφίστηκε στις 28 Απριλίου, περιλαμβάνεται διάταξη που αναμορφώνει τον τρόπο που επηρεάζει η Οριακή Τιμή τον ειδικό λογαριασμό, ακριβώς για να περιοριστεί το πρόβλημα αυτό, καθώς και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για τα φωτοβολταϊκά, ρυθμίσεις τις οποίες ο ΛΑΓΗΕ δεν πρόλαβε να συμπεριλάβει στη διαμόρφωση των τελευταίων προβλέψεών του.

Ετσι η πρόταση για τον τριπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ δεν έχει λάβει υπόψη τα πρόσφατα μέτρα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχει δεσμευτεί στην τρόικα για εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ στο τέλος του 2014.

πηγή: imerisia.gr

 
This entry was posted in ΝΟΜΟΙ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.