Με εξώδικα κατά του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ απαντούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί στα εξώδικα της ΔΕΠΑ

 
28 dikaiosini fot 330x248 Με εξώδικα κατά του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ απαντούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί στα εξώδικα της ΔΕΠΑ

Ολοι εναντίον όλων στην αγορά παραγωγής ρεύματος

Με εξώδικα κατά του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) απαντούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί στα εξώδικα της ΔΕΠΑ για άμεση τακτοποίηση των ανεξόφλητων οφειλών τους, συνολικού ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Οι δύο θυγατρικές του Ομίλου Μυτιληναίου, Αλουμίνιον της Ελλάδος για λογαριασμό της Μονάδας Συμπαραγωγής και Κόρινθος Power που λειτουργεί μονάδα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 430 MW, απέστειλαν ήδη τα πρώτα εξώδικα, ενώ τον ίδιο δρόμο ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και οι εταιρείες Εlpedison και Ηρων Θερμοηλεκτρική. H Kόρινθος Power με δύο εξώδικα ένα προς το ΛΑΓΗΕ για τη διεκδίκηση συνολικών ανεξόφλητων οφειλών ύψους 26,6 εκατ. ευρώ πλέον τόκων 1,9 εκατ. ευρώ και ένα προς τον ΑΔΜΗΕ για τη διεκδίκηση ανεξόφλητων οφειλών ύψους 45 εκατ. ευρώ πλέον τόκων 1,7 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξώδικο προς τον ΛΑΓΗΕ, καθιστά τους δύο φορείς υπεύθυνους για την αδυναμία της να αποπληρώσει εγκαίρως τη ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται. Με τα εξώδικα που κοινοποιούνται, στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΗ και στο ΤΑΙΠΕΔ, ενημερώνει ότι η ΔΕΠΑ ασκεί πιέσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας, απειλώντας τη με καταγγελία της μεταξύ τους συμβάσεως και διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου. Η Kόρινθος Power ζητεί από ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ τη σύναψη συμφωνίας για την τμηματική έντοκη αποπληρωμή των οφειλών τους προς την εταιρεία, εντός συγκεκριμένου 24μηνου χρονοδιαγράμματος, ενώ ειδικά για τον ΑΔΜΗΕ ζητεί την παροχή εγγύησης από τη ΔΕΗ ως μέτοχο.

Mέσω των εξωδίκων η Kόρινθος Power δηλώνει ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Το εξώδικο της Αλουμίνιον στρέφεται κατά του ΛΑΓΗΕ και είναι η απάντηση της εταιρείας στο εξώδικο της ΔΕΠΑ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών 97 εκατ. ευρώ. Η Αλουμίνιον, καθιστά τον ΛΑΓΗΕ υπαίτιο για την καθυστέρηση των οφειλών της έναντι της ΔΕΠΑ επειδή, όπως αναφέρει, παραλείπει να επιβεβαιώσει αναδρομικά για το διάστημα Νοεμβρίου ’12-Μαρτίου ’13 την ενέργεια που εγχύεται στο σύστημα από την μονάδα συμπαραγωγής.

πηγή: kathimerini.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.