ΣΕΒΕ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις σε κλάδους της οικονομίας η προτεινόμενη μείωση των συμβασιοποιημένων τιμών των φωτοβολταϊκών

 
sebe ΣΕΒΕ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις σε κλάδους της οικονομίας η προτεινόμενη μείωση των συμβασιοποιημένων τιμών των φωτοβολταϊκών

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις σε κλάδους της οικονομίας η προτεινόμενη μείωση των συμβασιοποιημένων τιμών των φωτοβολταϊκών

Τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κλάδους της οικονομίας που θα επιφέρει η προτεινόμενη μείωση των συμβασιοποιημένων τιμών των φωτοβολταϊκών επισημαίνει με σημερινή επιστολή του στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. 

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα τελευταία ληφθέντα μέτρα (Ν. 4152/2013) αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά και ιδίως η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των ακαθαρίστων εσόδων – ως προσωρινό σε κάθε περίπτωση μέτρο – έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της συγκεκριμένης αγοράς. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση. Σήμερα ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, 25.000 άτομα.

Κυρίως όμως ήταν η μοναδική εναπομείνουσα δραστηριότητα από τον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, ο οποίος έχει υποστεί κατακόρυφη καθίζηση λόγω της ύφεσης στην χώρα μας. Aποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης του κλάδου της οικοδομής είναι η αντίστοιχη πτώση σε μια σειρά κλάδους όπως αυτός του ηλεκτρολογικού υλικού, της ψύξης-θέρμανσης, των αλουμινοκατασκευών, των συστημάτων ασφαλείας, του real estate, των μελετητών και κατασκευασκευαστών,  κ.α., με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και την απασχόληση.

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να μη λάβει νέα αντίστοιχα μέτρα και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προσανατολίζεται σε μείωση στις συμβασιοποιημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μεσοσταθμικά υπολογίζεται περίπου 45% που σημαίνει μείωση τιμών μέχρι και 60% σε ήδη συμβασιοποιημένες τιμές.

Στην επιστολή ο ΣΕΒΕ, ως φορέας με μέλη του παραγωγικές-μεταποιητικές και παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεις που ασχολούνται, άμεσα ή έμμεσα, με τον τομέα των φωτοβολταϊκών, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου, καθώς, αν και εφόσον τα νέα μέτρα υλοποιηθούν, θα τις οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο.

Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και γενικότερα στην ενέργεια από ΑΠΕ, στηρίχτηκαν σε μελέτες των επενδυτών, σύμφωνα με την νομοθεσία, το κόστος κατασκευής και λειτουργίας, καθώς επίσης και στις συμβάσεις που υπέγραψαν οι επενδυτές με την ΛΑΓΗΕ ΑΕ, και ανταποκρινόμενες πάντα στην πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, όπως αυτή αποφασίσθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Η με οποιονδήποτε τρόπο μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης στις ήδη καταρτισμένες συμβάσεις, συνιστά αδικαιολόγητη επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις με ιδιώτες επενδυτές, η οποία θίγει την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής ελευθερίας. Η δε θέση του ΥΠΕΚΑ για εθελοντική συμμετοχή με την παροχή κινήτρων δεν αναιρεί στην ουσία την απειλή για επιπτώσεις σε όσους δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή των συμβασιοποιημένων τιμών.

Επίσης, με τη σύμφωνη γνώμη του «Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΛΑΓΗΕ ΑΕ», πολλές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τις συμβάσεις αυτές σε τράπεζες με σκοπό τη δανειοδότησή τους και επομένως, για τις επιχειρήσεις αυτές θα ήταν καταστροφική η οποιαδήποτε εκ των υστέρων αλλαγή των όρων που έχουν υπογραφεί.

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι τα όποια τέτοιου τύπου μέτρα καθιστούν για μια ακόμη φορά την χώρα μας πλήρως αναξιόπιστη έναντι των ξένων επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στην χώρα μας, επιβαρύνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει και προσπαθούμε ως εξαγωγείς καθημερινά να ανατρέψουμε. Οι επενδυτές έχουν ανάγκη από ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε, γνωρίζοντας ένα σαφές πλαίσιο της συγκεκριμένης πολλά υποσχόμενης αλλά και αναπτυσσόμενης αγοράς, να αποφασίζουν για την είσοδο ή συνέχιση της δραστηριότητάς τους σε αυτή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο ΣΕΒΕ ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο να σεβαστεί τις συμβάσεις που υπέγραψε και να μην οδηγήσει σε αφανισμό έναν κλάδο που ήταν ίσως η μοναδική εξαίρεση στην επενδυτική ανομβρία που έπληξε την χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, καταθέτει τη συμφωνία του στην πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ.)ως προς τη συμπερίληψη του «ΛΑΓΗΕ ΑΕ» μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με τους οποίους θα γίνεται αυτεπάγγελτος συμψηφισμός οφειλών με ιδιώτες, στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση και θα προωθηθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.