2,2 δισ το κόστος των ρύπων στην Ελλάδα

 
37 ρυποι par 330x260 2,2 δισ το κόστος των ρύπων στην Ελλάδα

2,2 δισ το κόστος των ρύπων στην Ελλάδα

Bαρύ είνα το τίμημα για την ελληνική οικονομία από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, με το κόστος να κυμαίνεται από τα 380 εκατ. ευρώ ως τα 2,2 δισ. μέχρι το 2020, που ισοδυναμεί από το 0,2% ως το 1,1% του ΑΕΠ, ανάλογα με τις τιμές του CO2 στα διεθνή χρηματιστήρια ρύπων.

Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει μελέτη του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ για τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ε.Ε. για την Κλιματική Αλλαγή και ιδιαίτερα της διαρροής άνθρακα (carbon leakage). Πρόκειται για το φαινόμενο, όπου βιομηχανίες, όπως διυλιστήρια, τσιμεντοποιία, χαλυβουργία κ.λπ., που υποχρεώνονται να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων, προτιμούν, για να μειώσουν το κόστος, να μετακομίσουν σε χώρες, όπου δεν ισχύουν ανάλογα μέτρα.

Οι βιομηχανίες πλήττονται και από το αυξημένο κόστος ρεύματος λόγω ρύπων, καθώς όλες οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ε.Ε. (εκτός ΑΠΕ και πυρηνικών) πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για το σύνολο του CO2 που εκπέμπουν.

Βιομηχανία 
Η ελληνική οικονομία μπορεί να χάσει επιπλέον 90 εκατ., ως 550 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το 2015 ως το 2020, αν η Ε.Ε. μειώσει τον αριθμό των βιομηχανικών κλάδων που είναι εκτεθειμένοι στη διαρροή άνθρακα. Σήμερα η σχετική λίστα περιλαμβάνει 15 κλάδους (τσιμέντα, χαρτοβιομηχανία, υαλουργία, διυλιστήρια κ.λπ.). Σε όρους απασχόλησης η κατάργηση της λίστας μεταφράζεται σε πρόσθετες απώλειες 1.200-1.700 θέσεων εργασίας, πέραν των 5.500 ως 32.700 θέσεων εργασίας (ανάλογα με τις τιμές των ρύπων) που θα χαθούν, λόγω των υφιστάμενων μέτρων.

Για τους κλάδους της λίστας «carbon leakage» προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, το κόστος των οποίων όμως δεν έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε αβάσταχτο το ενεργειακό κόστος και επανέφερε στην ημερίδα την πρόταση που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για ειδική μεταχείριση για τις χώρες που βιώνουν βαθιά ύφεση όπως η Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στη διαρροή άνθρακα, καθώς γειτνιάζουν με τρίτες χώρες. Τέλος, ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη Ευθύμιος Βιδάλης, εξέφρασε τις ανησυχίες του ΣΕΒ για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.