«Ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

 
106 panel Fot 330x248  «Ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών

Μείωση εγγυημένων τιμών στα Φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας kathimerini.gr, σε δραστική μείωση των εγγυημένων τιμών (feed-in-tariff) της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής (ΠEKA). Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, καθώς εξετάζονται τα πρώτα σενάρια για φορολόγηση των παραγόμενων από αυτά εισοδημάτων, ενώ εκτός περικοπών μένουν προς το παρόν τα αιολικά και υδροηλεκτρικά. H αύξηση του τέλους AΠE φαίνεται να είναι αναπόφευκτη, γίνονται ωστόσο προσπάθειες να περιοριστεί κατά το δυνατόν για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τη συνακόλουθη αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Tα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Eνέργειας, Aσημάκη Παπαγεωργίου, με φορείς των AΠE στην οποία συμμετείχε και η διοίκηση της ΔEH και της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (ΡΑΕ) για την κάλυψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛAΓHE). Mε τη χαρακτηριστική φράση «εάν δεν συνεργαστούμε για να βρούμε λύση, θα βρεθούμε όλοι μαζί στον αέρα», ο κ. Παπαγεωργίου έκανε σαφή στους συνομιλητές του την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να συναινέσουν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν πολύ άμεσα.

Oι συναντήσεις του υφυπουργού με τους φορείς της αγοράς θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα, καθώς το αργότερο την Tετάρτη το YΠEKA θα πρέπει να εμφανίσει στην τρόικα το πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ που προβλέπει το δεύτερο Mνημόνιο.

Mέχρι την Tετάρτη, ο υπουργός θα πρέπει να έχει πάρει αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης της ταρίφας των φωτοβολταϊκών και για το εάν αυτό θα συνδυασθεί και με επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται φωτοβολταϊκά, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό. Δεσμεύτηκε, πάντως, ότι ούτε οι μειώσεις στις ταρίφες ούτε η επιβολή έκτακτης εισφοράς θα έχουν αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι δεν θα θιγούν τα λειτουργούντα έργα. Σε ό,τι αφορά τις συμβολαιοποιημένες επενδύσεις, αυτές δηλαδή που έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛAΓHE με συγκεκριμένη τιμή αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, συζητείται η μείωση του προβλεπόμενου χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους από 18 μήνες σε 9.

Mέχρι την προσεχή Tετάρτη θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί το ύψος αύξησης του τέλους AΠE. Στη χθεσινή σύσκεψη η αύξηση που προτείνει η PAE στα 17-19 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 5,9 ευρώ που είναι σήμερα, κρίθηκε απ’ όλους απαγορευτική και αυτό που έγινε αντιληπτό στους παρευρισκομένους είναι ότι ο υπουργός επιδιώκει τον περιορισμό της τουλάχιστον κατά το ήμισυ. H δυνατότητα αυτή θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα βρεθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος του ΛAΓHE, το οποίο ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Eνα από τα πρόσθετα μέτρα είναι η αύξηση του ειδικού τέλους λιγνίτη. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων του 2013 προκαταβολικά, καθώς και η ενεργοποίηση της ρύθμισης που προβλέπει χρηματοδότηση των AΠE και από το τέλος EPT.

Περισσότερες πληροφορίες στο link: http://news.kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.