Το «New deal» για τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

 
20 tracker Fot 330x165 Το «New deal» για τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

Το «New deal» για τις εγγυημένες τιμές στα φωτοβολταϊκά

Το «new deal» στα φωτοβολταϊκά, το νέο, «γερό κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών τέθηκε επί τάπητος χθες. Το σχέδιο αποφασίστηκε στην εφ’ όλης της ύλης σύσκεψη για την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του κλάδου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού και υφυπουργού Περιβάλλονος ? Ενέργειας κκ Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Παπαγεωργίου, του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ακόμα και για τη πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους για τη μείωση των τιμών του αερίου, που φαίνεται να είναι σε καταληκτικό στάδιο, αφού αναμένεται η απάντηση της Gazprom στις τελευταίες ελληνικές προτάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «new deal», που συζητείται επί μήνες μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, των παραγωγών από φωτοβολταϊκά και των τραπεζών, οι οποίες έχουν δανειοδοτήσει τις φωτοβολταϊκές επενδύσεις, είναι πλέον έτοιμο και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Παρότι το υπουργείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ύψος του «κουρέματος», φαίνεται ότι ακόμα συζητείται μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 43% – όσο δηλαδή ήταν η αρχική πρόταση του υπουργείου- ανάλογα με την τεχνολογία, τον χρόνο εγκατάστασης των μονάδων, την ενίσχυση ή μη της επένδυσης από τον αναπτυξιακό νόμο κ.λπ.

Βασικός στόχος είναι η απόδοση όλων των επενδύσεων να συγκλίνει γύρω στο 11%. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο το «κούρεμα» να είναι πιο ήπιο, κοντά στο 30%-35%, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η τρόικα έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα του υφυπουργού Ενέργειας για παράταση ενός έτους, ως το τέλος του 2015, της μνημονιακής υποχρέωσης για εξάλειψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) ως το τέλος του 2014. Ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, που χειρίζεται ο ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των παραγωγών πράσινης ενέργειας, τρέχει με συσσωρευμένο έλλειμμα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο του new deal περιλαμβάνει ακόμα συμφωνία με τις τράπεζες για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του ύψους των δόσεων, καθώς και «κούρεμα» 10% στις εγγυημένες τιμές των υπόλοιπων τεχνολογιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη εφαρμογή της «συμφωνίας» θα αρθεί η έκτακτη εισφορά 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο του 2012 για δύο χρόνια. Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που ξεκινά με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή των δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού αλλά και τα νέα δεδομένα στο πρόγραμμα από την αναστολή της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, όσο διεξάγονται οι συζητήσεις για την απελευθέρωση στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις όπως ο αγωγός αερίου ΤΑΡ, στις προοπτικές των υδρογονανθράκων κ.λπ., ενώ συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες της τελετής για την υπογραφή της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας του ΔΕΣΦΑ στη κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, που θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι στην Αθήνα. Ειναι η συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί στο Μπακού την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε εξ αιτίας της ματαίωσης του ταξιδιού του πρωθυπουργού, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος.

Καταστροφική αναστολή
Kαταστροφική κρίνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) την τροπολογία που κατατέθηκε προχθές για την παράταση για έναν ακόμα χρόνο της αναστολής αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του η παράταση αφήνει την αγορά στο κενό, αφού δεν υπάρχουν πλέον ώριμα προς υλοποίηση έργα και δεν ξεκαθαρίζει αν συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση του ν.4203/2013 με την οποία εξαιρούνται από την αναστολή τα έργα από αυτοπαραγωγούς.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.