Το Sunny Boy Smart Energy της SMA κέρδισε το βραβείο Intersolar AWARD 2013 στη Intersolar

 
sma1 Το Sunny Boy Smart Energy της SMA κέρδισε το βραβείο Intersolar AWARD 2013 στη Intersolar

Το Sunny Boy Smart Energy της SMA κέρδισε το βραβείο Intersolar AWARD 2013 στη Intersolar

Η SMA Solar Technology AG έλαβε το βραβείο Intersolar AWARD στην έκθεση Intersolar Europe 2013 που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο. Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε το Sunny Boy Smart Energy της SMA ως το καλύτερο προϊόν στην κατηγορία «Φωτοβολταϊκών». Ο πρώτος φωτοβολταϊκός μετατροπέας μαζικής παραγωγής με δυνατότητα επιτοίχιας τοποθέτησης και ενσωματωμένο συσσωρευτή μπορεί να αυξήσει την ιδιοκατανάλωση ηλιακού ρεύματος σε ιδιωτικά νοικοκυριά έως και κατά 50%. Με τη διάκριση αυτή η SMA αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την τεχνολογική υπεροχή της και υπογραμμίζει τη σημασία της έξυπνης τεχνολογίας συστημάτων για μελλοντικές εφαρμογές ενεργειακού εφοδιασμού από αποκεντρωμένες ανανεώσιμες πηγές. Η SMA λαμβάνει το Intersolar AWARD για τρίτη φορά.

Σημαντικό δομικό στοιχείο για το μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό
«Η βράβευση του Sunny Boy Smart Energy είναι μια σαφής επιβεβαίωση της προσέγγισής μας», δηλώνει ο Chief Technology Officer της SMA, Roland Grebe. «Ο πλήρης ενεργειακός εφοδιασμός από αποκεντρωμένες, ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτός μόνο μέσω της ευρείας χρήσης αποκεντρωμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της τοπικής τροφοδοσίας και επιπλέον αντισταθμίζουν την κυμαινόμενη ισχύ στο δίκτυο, υποστηρίζοντας παράλληλα τον έλεγχο του δικτύου. Καθοριστικά επομένως για την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση αποτελούν τα προσιτά, εύκολα στην εγκατάσταση και έξυπνα διασυνδεδεμένα συστήματα «Plug and Play» που είναι κατάλληλα για κάθε σχεδόν νοικοκυριό. Όταν αυτά συνδυάζουν μια μπαταρία καθώς και μοντέρνα ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος και έξυπνης ρύθμισης δίνουν ακόμη και σε μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις χαρακτηριστικά μονάδων παραγωγής ενέργειας, όπως τη δυνατότητα παροχής εφεδρικής ισχύος και ψυχρής εκκίνησης. Επιπλέον μπορούν να προσομοιώσουν τη σταθεροποιητική επίδραση της αδράνειας των περιστρεφόμενων γεννητριών, να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της τάσης του δικτύου και έτσι να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μονάδες «Must-run» σταδιακά.»

Μικρός συσσωρευτής: οικονομικά βιώσιμος και αποδοτικός
Το Sunny Boy Energy Smart είναι το αποτέλεσμα της εντατικής έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης και αποθήκευσης στην SMA. Η ωφέλιμη χωρητικότητα της ενσωματωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου περίπου δύο κιλοβατώρων επιτρέπει την οικονομικά βέλτιστη λειτουργία της σε τυπικές οικιακές εγκαταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε, ότι αυξάνοντας τη χωρητικότητα αποθήκευσης η ιδιοκατανάλωση αυξάνεται μόνο ελαφρά, ενώ ο βαθμός χρήσης του συσσωρευτή μειώνεται. Η αποθηκευμένη ενέργεια με το Sunny Boy Smart Energy επαρκεί για να τροφοδοτήσει με ρεύμα, μια τετραμελή οικογένεια το βράδυ, για περίπου τρεις ώρες. Συνολικά, ο νέος μετατροπέας αυξάνει το ποσοστό ιδιοκατανάλωσης έως και 50%. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της ενσωματωμένης μπαταρίας ιόντων λιθίου με βάθος εκφόρτισης 90% στα 10 χρόνια διάρκεια χρήσης, μειώνει το κόστος της αρχικής επένδυσης, το συνολικό κόστος για 20 χρόνια καθώς και την απαίτηση χώρου.

Χάρη στο σχεδιασμό του ως συμπαγής και ολοκληρωμένη επιτοίχια συσκευή, ο μετατροπέας Sunny Boy Smart Energy είναι τόσο γρήγορος και εύκολος στην εγκατάσταση όσο ένας τυπικός φωτοβολταϊκός μετατροπέας και δεν απαιτεί επιπρόσθετο προγραμματισμό και σχεδιασμό.

Ένταξη στο μελλοντικό Smart Grid
Ο μετατροπέας Sunny Boy Smart Energy ενσωματώνεται στη λύση συστήματος SMA Smart Home. Αξιοποιώντας τις προβλέψεις για την παραγωγή και την κατανάλωση από το Sunny Home Manager, είναι εφικτός ο έλεγχος των ηλεκτρικών καταναλωτών της κατοικίας και των συσσωρευτών, ώστε το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας να μειώνει την τροφοδοσία ενέργειας στο δίκτυο και παράλληλα η κυμαινόμενη φωτοβολταϊκή παραγωγή  να «εξομαλύνεται». Αυτό όχι μόνο επιτρέπει μια ακόμη πιο αποδοτική χρήση του συσσωρευτή και ως εκ τούτου αυξημένη αυτονομία του ιδιοκτήτη της εγκατάστασης από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη συμμετοχή σε μελλοντικές εφαρμογές Smart Grid.

Ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια
Κατά την ανάπτυξη του Sunny Boy Smart Energy, η  SMA έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας: Ολόκληρη η διαδικασία ανάπτυξης υποστηρίχθηκε από τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ηλεκτροτεχνίας, Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Πληροφορίας (VDE) και τόσο οι μετατροπείς όσο και το πακέτο των συσσωρευτών θα είναι ελεγμένες κατά VDE. Παράλληλα, τόσο η SMA όσο και η LG Chem ως κατασκευαστής μπαταριών, διαθέτουν εμπειρία δεκαετιών στον τομέα των αποθηκευτικών συστημάτων. Η κυκλοφορία του Sunny Boy Smart Energy στην αγορά έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.