SMA Smart Home: H oλοκληρωμένη λύση αυτονομίας που κέρδισε το βραβείο Smart Energy Award 2013

 
SMA Smart Home SMA Smart Home: H oλοκληρωμένη λύση αυτονομίας που κέρδισε το βραβείο Smart Energy Award 2013

Με το SMA Smart Home κάθε νοικοκυριό μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Smart Energy η Υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Hessen, Lucia Puttrich, απένειμε το βραβείο Smart Energy Award 2013 στην κατηγορία Ενεργειακή Τεχνολογία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην SMA Solar Technology AG. Η SMA έλαβε το Κρατικό Βραβείο του Hessen, για την ολοκληρωμένη λύση ενεργειακής διαχείρισης, SMA Smart Home. Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου στη Φρανκφούρτη.

«Συστήματα για έξυπνη και αυτοματοποιημένη ενεργειακή διαχείριση στο σπίτι αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Με το SMA Smart Home προσφέρουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, που καλύπτει όλες τις σημαντικές λειτουργίες και επιτρέπει την ιδιοκατανάλωση ηλιακής ενέργειας με όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται. Η διάκριση του Smart Energy Award 2013 αποτελεί σημαντική επιβεβαίωση για αυτό το καινοτόμο επίτευγμα», δήλωσε ο Tom Rudolph, επικεφαλής της Solution Unit Energy Management της SMA.

SMA Smart Home – Κεντρικό στοιχείο ενεργειακής μετάβασης
Με το SMA Smart Home κάθε νοικοκυριό μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δημόσιου ηλεκτρικού δικτύου, αφού η παραγόμενη ηλιακή ενέργεια καταναλώνεται επιτόπου. Το σύστημα αποτελείται από έναν έξυπνο και  εύκολο στο χειρισμό ενεργειακό διαχειριστή, ο οποίος αξιοποιεί δεδομένα προβλέψεων για την παραγωγή ανάλογα με την τοποθεσία και την εγκατάσταση καθώς και από ένα ευέλικτο αποθηκευτικό σύστημα με συσσωρευτές, με το οποίο μπορούν να εξοπλιστούν εκ των υστέρων ακόμα και υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Ο μετατροπέας Sunny Boy εγγυάται τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και μετατρέπει το παραγόμενο συνεχές ρεύμα, με την ύψιστη αποδοτικότητα, σε συμβατό για τα νοικοκυριά εναλλασσόμενο ρεύμα. Ο μετατροπέας πέρα από υπεύθυνος για τη μετατροπή ενέργειας, επιτηρεί την ηλιακή γεννήτρια καθώς και την κατάσταση του δικτύου.
Το Sunny Home Manager είναι το έξυπνο κέντρο επιτήρησης του συστήματος. Όντας μοναδική λύση στην αγορά, λαμβάνει κάθε στιγμή αποφάσεις με βάση τις στιγμιαίες τιμές κατανάλωσης και παραγωγής. Παρέχει έτσι έναν έξυπνο και συνεχώς ενημερωμένο σχεδιασμό με γνώμονα τόσο τις προβλέψεις παραγωγής όσο και τις προβλέψεις κατανάλωσης. Τα στοιχεία πρόβλεψης που είναι καθοριστικά για το σχεδιασμό προέρχονται από διάφορες πηγές. Η πρόβλεψη κατανάλωσης βασίζεται σε ένα αυτοδιδασκόμενο αλγόριθμο, που αναλύει συνεχώς την καταναλωτική συμπεριφορά του νοικοκυριού στο χρονικό πλαίσιο αρκετών εβδομάδων. Η πρόγνωση παραγωγής ανάλογα με την τοποθεσία,   δημιουργείται με βάση πραγματικά στοιχεία παραγωγής από περίπου 30.000 διασυνδεδεμένες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη Γερμανία, που συνδέονται μέσω περίπλοκων υπολογιστικών μοντέλων με την πρόβλεψη του καιρού. Επιπρόσθετοι παράμετροι που υπολογίζονται είναι η κατάσταση φόρτισης των συσσωρευτών, οι ρυθμίσεις λειτουργίας του χρήστη για μεμονωμένα φορτία καθώς και η χρονικά μεταβαλλόμενη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου. Με βάση όλες  τις παραπάνω πληροφορίες η συσκευή Sunny Home Manager δημιουργεί βελτιστοποιημένα «χρονοδιαγράμματα», αφενός για τους χρονικά ευέλικτους καταναλωτές, αφετέρου για το σύστημα αποθήκευσης. Ο αυτόματος έλεγχος των καταναλωτών γίνεται μέσω τηλεχειριζόμενων πριζών SMA με επικοινωνία Bluetooth ή απευθείας με βάση το πρότυπο του Miele@Home. Επιπλέον, η συσκευή είναι προετοιμασμένη για το EEBus ως μελλοντικό πρότυπο επικοινωνίας για εφαρμογές SMA Smart Home. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί μελλοντικά να γίνει έλεγχος των συμβατών οικιακών συσκευών, καθώς και συσκευών κλιματισμού και εξαερισμού και ενσωμάτωσή τους στην ενεργειακή διαχείριση. Η λειτουργία και η παραμετροποίηση της συσκευής Sunny Home Manager είναι δυνατή με κάθε Internet browser, από ένα smartphone ή από τον προσωπικό σας υπολογιστή, από το σπίτι ή καθοδόν. Οι τηλεχειριζόμενες πρίζες SMA για τον έλεγχο των ηλεκτρικών καταναλωτών λειτουργούν και ως αναμεταδότες εξασφαλίζοντας έτσι την αξιόπιστη δικτύωση στο σπίτι ή το διαμέρισμα.
Ο μετατροπέας με συσσωρευτή Sunny Island συμπληρώνει το SMA Smart Home με ένα σύστημα για την ενδιάμεση αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι δεν αυξάνεται μόνο ο βαθμός ιδιοκατανάλωσης του νοικοκυριού, αλλά και η δυνατότητα διείσδυσης πολλών μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, εφόσον διατίθενται δυνατότητες εξωτερικού ελέγχου. Όσον αφορά στην ισχύ, τη χωρητικότητα και τον τύπο συσσωρευτή, το αποθηκευτικό σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη και μπορεί εύκολα να εγκατασταθεί εκ των υστέρων.

Στενή συνεργασία με κορυφαίους κατασκευαστές
Ως επιπρόσθετο στοιχείο του SMA Smart Home η SMA πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, παράλληλα με το Sunny Boy Smart Energy το SMA Integrated Storage System. Η επιτοίχια συσκευή συνδυάζει έναν μοντέρνο ηλιακό μετατροπέα με έναν συσσωρευτή ιόντων- λιθίου. Παράλληλα, η SMA συνεργάζεται στενά με κορυφαίους κατασκευαστές στον τομέα της τεχνολογίας αποθήκευσης, του Smart Metering, των οικιακών συσκευών, της ηλεκτροκίνησης καθώς και των συσκευών θέρμανσης, κλιματισμού και εξαερισμού, για την εξασφάλιση των βέλτιστων ποιοτικών προτύπων στην ενεργειακή διαχείριση των νοικοκυριών και την ενσωμάτωση περαιτέρω στοιχείων στο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης.

Σχετικά με το Smart Energy Award
Το Smart Energy Award 2013 καθιερώθηκε ως Κρατικό Βραβείο του Hessen για έξυπνη ενέργεια. Απονέμεται για εξαιρετικά καινοτόμα επιτεύγματα στην κατηγορία ενεργειακών δικτύων, αποθήκευσης ενέργειας και τεχνολογιών ενημέρωσης και επικοινωνίας καθώς και σε φοιτητές και μαθητές του κρατικού Πανεπιστημίου σε άλλη κατηγορία. Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από μία εξειδικευμένη επιτροπή με κριτήρια την τεχνικο-επιστημονική επίδοση, τις τάσεις της αγοράς, την αειφορία, την ασφάλεια, την καινοτομία, το σχεδιασμό, την δυνατότητα εφαρμογής, το βαθμό ευκολίας υλοποίησης και την οικονομική βιωσιμότητα.

 

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.