Kαινοτόμος όσο ποτέ η SMA στην έκθεση Intersolar Europe 2012

 
83 Intersolar 330x248 Kαινοτόμος όσο ποτέ η SMA στην έκθεση Intersolar Europe 2012

H SMA στην έκθεση Intersolar Europe 2012

Με την παρουσίαση πολυάριθμων καινοτόμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό του μέλλοντος, η εταιρεία SMA Solar Technology AG (SMA) επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την τεχνολογική της υπεροχή στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar Europe 2012. Εκτός από την έξυπνη διαχείριση ενέργειας κατοικιών σε εδραιωμένες αγορές φωτοβολταϊκών, προβλήθηκαν επίσης λύσεις στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας σε νέες αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού, στο περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων εκθεσιακό περίπτερο της SMA, ήταν ο νέος μετατροπέας Sunny Boy 5000 Smart Energy, ο πρώτος φωτοβολταϊκός μετατροπέας επιτοίχιας εγκατάστασης με ενσωματωμένο συσσωρευτή.

Έξυπνη διαχείριση ενέργειας για τον ενεργειακό εφοδιασμό του μέλλοντος
«Η έξυπνη διαχείρισης ενέργειας, η οποία χρονίζει αυτόματα την παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί το κλειδί για τον αποκεντρωμένο ενεργειακό εφοδιασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως αναγκαίες καινοτόμες τεχνολογίες συσσωρευτών και όργανα πρόβλεψης. Με το σύστημα SMA Smart Home έχουμε υλοποιήσει σήμερα κιόλας τη δική μας λύση και την παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο εξειδικευμένο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar», δηλώνει ο Roland Grebe, Chief Technology Officer της SMA. Αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος SMA Smart Home είναι ο μετατροπέας Sunny Boy 5000 Smart Energy. Η συσκευή συνδυάζει για πρώτη φορά έναν υψηλής ποιότητας, σύγχρονο φωτοβολταϊκό μετατροπέα με εξαιρετικό βαθμό απόδοσης και ένα σύστημα συσσωρευτή σε ένα συμπαγές περίβλημα επιτοίχιας εγκατάστασης. Ο ενσωματωμένος συσσωρευτής ιόντων λιθίου διαθέτει ωφέλιμη χωρητικότητα περίπου δύο κιλοβατωρών. Αυτή η χωρητικότητα καθιστά δυνατό τον οικονομικά βέλτιστο τρόπο λειτουργίας: οι μεγαλύτεροι συσσωρευτές μπορούν να αξιοποιούνται πλήρως μόνο σε ημέρες υψηλής απόδοσης, ενώ ο συγκριτικά μικρός συσσωρευτής αυξάνει καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους το ποσοστό ιδιοκατανάλωσης κατά έως και 30%. Εφόσον συνδυαστεί με το SMA Sunny Home Manager, το οποίο ελέγχει με έξυπνο τρόπο τους ηλεκτρικούς καταναλωτές της κατοικίας βάσει προβλέψεων ηλιοφάνειας από το SMA Sunny Portal, εξασφαλίζεται η περαιτέρω βελτιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης. Ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης ανεξαρτητοποιείται ακόμη περισσότερο από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Η κυκλοφορία του Sunny Boy 5000 Smart Energy στην αγορά έχει προγραμματιστεί για το 2013.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε επίσης ο νέος «μικρός» Sunny Tripower που η SMA παρουσίασε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar. Ο τριφασικός μετατροπέας εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στις κατηγορίες ισχύος από 5 kW έως 9 kW ενώ χάρη στο σύστημα Optiflex και στον ασύμμετρο πολλαπλό ανιχνευτή σημείου μέγιστης ισχύος (MPP) είναι εξαιρετικά ευέλικτος. Επιπλέον διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία διαχείρισης δικτύου και επιτρέπει την τροφοδοσία αέργου ισχύος. Οι πρώτες συσκευές αναμένονται το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Λύσεις για νέες αγορές
Υψηλή απόδοση παρέχει επίσης ο νέος μετατροπέας SMA Sunny Central 900CP XT. Ο κεντρικός μετατροπέας υψηλής απόδοσης ενδείκνυται για απευθείας χρήση σε υπαίθριους χώρους χάρη στο ανθεκτικό εξωτερικό του περίβλημα και έχει δοκιμαστεί εκτενώς και σε αντίξοες συνθήκες. Διακρίνεται για το μεγάλο εύρος τάσης εισόδου, τις ολοκληρωμένες λειτουργίες διαχείρισης δικτύου και τη σαφώς μειωμένη ειδική τιμή ισχύος του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο νέος Sunny Central 900CP XT εξασφαλίζει παγκοσμίως υψηλότερη απόδοση επένδυσης σε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Η SMA προσφέρει επίσης, λύσεις για υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα ντίζελ για την τροφοδοσία βιομηχανικών ηλεκτρικών καταναλωτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Κεντρικό στοιχείο αποτελεί ο SMA Fuel Save Controller. Εξασφαλίζει την τροφοδοσία των φωτοβολταϊκών, ανάλογα με τις ανάγκες και την κατανομή του φορτίου και παραγωγής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο λειτουργεί αξιόπιστα και σταθερά ακόμη και με υψηλά ποσοστά φωτοβολταϊκής ενέργειας. Το κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας είναι ήδη σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με την ενέργεια από ντιζελοκινητήρες, ιδίως σε χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής συστημάτων και συσσωρευτών της SMA μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση καυσίμου. Σε συνδυασμό με το Fuel Save Controller, οι μετατροπείς της SMA υποστηρίζουν ολοκληρωμένες λειτουργίες ενεργειακής διαχείρισης. Η τεχνολογία συστημάτων της SMA είναι δομοστοιχειωτά επεκτάσιμη και μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της λειτουργίας της εγκατάστασης με την αυξανόμενη κατανάλωση. Η SMA υπολογίζει για τον τομέα αυτό μια αυξανόμενη ετήσια ζήτηση της τάξεως των 5 GW.

«Η SMA διαθέτει άριστες προϋποθέσεις για να αξιοποιήσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του φωτοβολταϊκού κλάδου. Με την ολοκληρωμένη προσέγγισή μας για τη διαχείριση ενέργειας του μέλλοντος αλλά και με τις καινοτόμες λύσεις μας για κάθε τομέα και εφαρμογή του φωτοβολταϊκού κλάδου, επιβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά τον ηγετικό μας ρόλο στον κλάδο, στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar Europe 2012. Αυτό αντανακλούν επίσης τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των επισκεπτών του εκθεσιακού μας περιπτέρου», δηλώνει ο Roland Grebe.

 
This entry was posted in EVENTS and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.