ΣΠΕΦ: Καμία συζήτηση για τα οικονομικά των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων

 
15 spef 330%CF%87200 ΣΠΕΦ: Καμία συζήτηση για τα οικονομικά των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών μονάδων

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Σε συνέχεια απειλητικών για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών και εν τέλει δυσφημιστικών για τη Χώρα δημοσιευμάτων περί επικείμενων έκτακτων μέτρων που στρέφονται αναδρομικά ενάντια στα εν λειτουργία έργα, ο ΣΠΕΦ παραμένοντας αταλάντευτα υπέρμαχος των πραγματικών επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για παρέμβαση στα οικονομικά των εν λειτουργία έργων. Είναι καταρχήν ζήτημα ηθικής για την Πολιτεία και εν συνεχεία Πολιτικού Πολιτισμού για την Κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, της ύφεσης και της αποσύνθεσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει αρνητικότερο παράδειγμα προς αποφυγή κάθε νέας επένδυσης στην Χώρα από την «τιμωρία» όλων αυτών που τόλμησαν να επενδύσουν σε πείσμα των καιρών «ψηφίζοντας» Ελλάδα και κρατώντας τα χρήματα τους εδώ. Η φημολογία των τελευταίων ημερών περί επιβολής έκτακτων μέτρων κατά των υφιστάμενων μονάδων με τεχνάσματα έκτακτης φορολογίας στις επιχειρήσεις αυτές ή λογιστικού περιορισμού της απορροφώμενης παραγωγής τους, είναι αφενός αντισυνταγματικές και απολύτως παράνομες αντίστοιχα, αφετέρου προκαλούν ακόμη περισσότερη επενδυτική αβεβαιότητα σε μια Ελλάδα που διψάει για κάθε είδους επένδυση. Αναρωτιόμαστε, άραγε τι να προκαλεί αυτήν την κακόπιστη, ανθελληνική και εκδικητική συμπεριφορά κατά πραγματικών επενδύσεων που στήριξαν την χώρα και ποια σκιώδη κέντρα ή τεχνολογίες, οπωσδήποτε άσχετες με τις ΑΠΕ, προσπαθούν να ενορχηστρώνουν την καταστροφή χιλιάδων παραγωγών;

Όσον αφορά στα νέα έργα, ο ΣΠΕΦ, όπως έπραξε άλλωστε και κατά το παρελθόν καταθέτοντας σειρά προτάσεων προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι διατεθειμένος να καθίσει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι ενός οργανωμένου διαλόγου, προκειμένου να εξεταστούν κατά τρόπο τεκμηριωμένο εάν υπάρχουν περιθώρια ορισμένων παρεμβάσεων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις ειδικές συγκυρίες που βιώνει η Χώρα μας.

Ο ΣΠΕΦ πρωτίστως ενδιαφέρεται για την υγεία του ηλεκτρικού συστήματος της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία διετία έγιναν αποδεκτές δυο μειώσεις στα Feed-In-Tariffs ενώ με πρόταση του Συνδέσμου εξαιρέθηκαν τα Φ/Β από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Επιπλέον υπήρξαν προτάσεις του Συνδέσμου για δραστικότερα μέτρα σε επιμέρους κατηγορίες Φ/Β όπως π.χ. τα οικιακά. Περαιτέρω ο ΣΠΕΦ, διαβλέποντας την περαιτέρω οικονομική κατάρρευση του ΛΑΓΗΕ, αντέδρασε εγκαίρως προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της αποζημίωσης της ΣΗΘΥΑ (τεχνολογία με χρήση ορυκτών καυσίμων) με Feed-In-Tariff, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών του λειτουργού κατά τουλάχιστον €5.500.000 μηνιαίως. Δεν μπορεί λοιπόν τα Φωτοβολταϊκά να είναι το εξιλαστήριο θύμα για τα κακώς κείμενα της αγοράς.

Σήμερα που η Ελλάδα βάλλεται οικονομικά από παντού η λειτουργία των Φ/Β έχει ήδη απτά θετικά αποτελέσματα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Για πρώτη φορά υπό συνθήκες καύσωνα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν βρίσκεται στα όρια του χρυσοπληρώνοντας έτσι πανάκριβες εφεδρείες και εισαγωγές ρεύματος που μέσω του μηχανισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) συμπαρασύρουν στις υψηλές τους αποζημιώσεις το σύνολο της συμμετέχουσας προσφοράς ρεύματος παράγοντας έτσι υπερκέρδη στις υπόλοιπες συμβατικές μονάδες. Ενώ άλλοτε καταγράφονταν απανωτά ιστορικά ρεκόρ ισχύος της τάξης των 10,500 MW, σήμερα τα φορτία αιχμής δεν υπερβαίνουν τα 8,000 MW στο σύστημα. Τούτο πέρα από την κρίση στη ζήτηση οφείλεται και στα Φ/Β που λειτουργούν στην μέση και χαμηλή τάση και τα οποία προσφέρουν αποκεντρωμένα στην αιχμή το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους δηλαδή 800 περίπου MW. Αυτό το αποφευγόμενο κόστος πρέπει επιτέλους να πιστωθεί στα φωτοβολταϊκά και στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.