Επιστολή ΣΠΕΦ στις Τράπεζες για μείωση επιτοκίων και επέκταση χρονικής διάρκειας αποπληρωμής

 
spef Επιστολή ΣΠΕΦ στις Τράπεζες για μείωση επιτοκίων και επέκταση χρονικής διάρκειας αποπληρωμής

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 ο ΣΠΕΦ απέστειλε επιστολή στις Τράπεζες σχετικά με την επιβληθείσα μέσω του ν. 4093/2012 εισφορά 25 – 30% επί του κύκλου εργασιών των Φωτοβολταϊκών μονάδων. Αίτημα του Συνδέσμου προς τις τράπεζες αποτελεί η μείωση των επιτοκίων δανεισμού για όσο η εισφορά ισχύει με παράλληλη παράταση της διάρκειας τους.

Ολόκληρη η επιστολή:
Θέμα: Επιβολή εισφοράς 25 – 30% επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών μονάδων

Αξιότιμοι Κύριοι
Όπως γνωρίζετε η Κυβέρνηση δια του Νόμου 4093/2012 ΦΕΚ Α 222/12.11.12 παρενέβη νομοθετικά στα οικονομικά των επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά επιβάλλοντας οριζόντια εισφορά επί του κύκλου εργασιών των μονάδων τους από 1/7/12 εύρους 25 – 30%. Θ εν λειτουργία επαγγελματική ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β σήμερα φτάνει σε ισχύ τα 1,100 MWp πανελλαδικά αριθμώντας περίπου 7,500 συνολικά μονάδες. Η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων αυτών αποκεντρωμένα γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά συνέστησε τα προηγούμενα δύσκολα και υφεσιακά χρόνια μοναδική εστία ανάπτυξης για την εθνική οικονομία αλλά και πηγή αξιόπιστης δανειοδότησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε αξία το σύνολο των εν λειτουργία μέχρι σήμερα επενδύσεων φτάνει τα 4 δισ ευρώ.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση με την επιβολή της άδικης, οριζόντιας και ισοπεδωτικής αυτής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των εγκαταστάσεων αλλά και με δεδομένο τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας των μονάδων αποκλειστικά στον Λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφοροποίησης. Θ άνευ προηγουμένου και με νόμο παρέμβαση αυτή της Πολιτείας στα οικονομικά ανεξάρτητων επιχειρήσεων οπωσδήποτε συνιστά «σπουδαίο λόγο» ραγδαίας μεταβολής της οικονομικής ευστάθειας και λειτουργίας τους. Στην απόσβεση της δραματικής αυτής μεταβολής εξ’ ορισμού θεωρούμε πως δεν είναι δυνατόν το τραπεζικό σύστημα, που συμμετείχε δανειοδοτώντας τις επενδύσεις αυτές, να απουσιάσει.

Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας για την «επόμενη μέρα» της εισφοράς που ήδη διανύουμε, επιθυμούμε να σας θέσουμε στο σκέλος που σας αφορά τις κάτωθι προτάσεις ρύθμισης για τo δανειακό χαρτοφυλάκιο των ηλεκτροπαραγωγών από Φωτοβολταϊκά:

Μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί, ώστε να αποσβεστεί από το κόστος δανεισμού κατά το ήμισυ περίπου η εισφορά αυτή, για όσο ισχύει. Ενδεικτικά για περιπτώσεις δανείων στο 75% του κόστους επένδυσης αυτό συνεπάγεται μείωση του επιτοκίου κατά περίπου 350 μονάδες βάσης. Αυτό αποτελεί πραγματική και σύμμετρη λύση αφού οι παραγωγοί δια της εισφοράς υπόκεινται σε ουσιαστική μείωση της παρούσας αξίας των επενδύσεων τους αλλά και των χρηματοροών που προκύπτουν από αυτές. Έτσι μέρος της πραγματικής μείωσης αυτής οφείλει να διαχυθεί σε όλη την συμμετέχουσα αλυσίδα λειτουργίας των μονάδων αυτών, εξέχον κρίκος της οποίας είναι το τραπεζικό σύστημα.

Επέκταση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής των δανείων των παραγωγών στο μέγιστο των συμβάσεων ΛΑΓΗΕ / ΔΕΔΔΗΕ όπως αυτό υπολείπεται της αρχικής 20ετίας. Με τον τρόπο αυτό αφενός ελαφρύνεται η χρηματοροή εξυπηρέτηση των δανείων των παραγωγών ώστε να καταστεί βιώσιμη, αφετέρου δίδεται η ευκαιρία στο τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει σε απόλυτα ποσά την απώλεια κερδών από τόκους που κα έχει από την προτεινόμενη στο προηγούμενο εδάφιο μείωση των επιτοκίων.

Αξιότιμοι κύριοι
Το ερχόμενο διάστημα στα Υποκαταστήματα και τις Διευθύνσεις σας, πλήθος παραγωγών αναμένεται να αποταθεί για την ρύθμιση της κατάστασης σε συνέχεια της επιβολής της εισφοράς από την Κυβέρνηση. Πιστεύοντας πως όλοι συμμεριζόμαστε την ανάγκη επίτευξης λύσης στο σκέλος των δανείων των παραγωγών που σας αφορά, ζητούμε να έχουμε το συντομότερο συνάντηση μαζί σας ώστε από κοινού άμεσα να καταλήξουμε σε αναλυτικότερο σχέδιο δράσης και ρυθμίσεων. Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση,

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.