Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

 
investition photovoltaik Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

Συνδυασμένες κινήσεις από τις τράπεζες για μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθετικών λογαριασμών είναι προ των πυλών. Στόχος η μείωση κόστους που δημιουργούν οι υψηλές αποδόσεις αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες. Για τη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις έχει επανειλημμένα κάνει συστάσεις ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Γ. Προβόπουλος στις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων τα τελευταία 2,5 έτη.

Ωστόσο, η έντονη ανασφάλεια των καταθετών που πήγαζε από την πολιτικοοικονομική αστάθεια δεν άφηνε τις τράπεζες να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια καθώς τα προβλήματα ρευστότητάς τους διογκώνονταν καθημερινά όσο οι καταθέσεις «έφευγαν». Η τρέχουσα συγκυρία κρίνεται κατάλληλη για να ξεκινήσει σταδιακά μία τέτοια κίνηση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των αποταμιεύσεων, αφού σύμφωνα με στελέχη τραπεζών έχει ήδη αρχίσει και η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων αποταμιευτών.

Οι επίτροποι
Η συντονισμένη δραστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις αποταμιεύσεις που διατηρούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα επιβληθεί μέσω των Επιτρόπων των τραπεζών, που έχει διορίσει η ίδια η τρόικα στις τρεις συστημικές τράπεζες. Η κίνηση αυτή της τρόικας δεν έρχεται ως έκπληξη, αφού έχει προαναγγελθεί από το Μνημόνιο, στο οποίο αναφέρεται ότι «η πολιτική στις καταθέσεις δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο. Η τράπεζα θα διασφαλίσει ότι η επιτοκιακή πολιτική στις καταθέσεις ενισχύει τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική της κερδοφορία».

Η αγορά ελπίζει ότι η μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και των χορηγήσεων. Ομως κάτι τέτοιο αρχικά δεν θα συμβεί, στην ίδια αναλογία τουλάχιστον, αφού ο στόχος είναι αύξηση των προ-προβλέψεων λειτουργικών τους κερδών. Θυμίζουμε ότι στην Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία καθορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, έχουν προβλεφθεί περί τα 11 δισ. ευρώ λειτουργικά κέρδη για την επόμενη τριετία. Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν θα γίνει μείωση στα επιτόκια των δανείων είναι διότι οι τράπεζες πλέον τιμολογούν πιο υψηλά (πιο ακριβά) λόγω του αυξημένου ρίσκου χορηγήσεων, έναντι της «τυφλής» χορήγησης δανείων που επί σειρά ετών ακολουθούσαν ως «πολιτική».

Ετσι, η μείωση των επιτοκίων των καταθέσεων, δηλαδή η μείωση του κόστους χρήματος των τραπεζών, στον βαθμό που δεν μειωθούν παράλληλα και τα επιτόκια χορηγήσεων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των προ-προβλέψεων λειτουργικών κερδών τους. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει μεγαλύτερη δυνατότητα στις τράπεζες να παίρνουν περισσότερες προβλέψεις και επομένως θα χρειάζονται λιγότερα εποπτικά κεφάλαια για τους κινδύνους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Μόνο υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις οι τράπεζες θα ανακτήσουν την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε επόμενο χρόνο στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια χορηγήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά.

Και οι μικρότερες
Εκτιμάται ότι την τάση αυτή θα ακολουθήσουν και οι μικρότερες τράπεζες, γεγονός για το οποίο ενδέχεται να κάνει (ξανά) σύσταση και ο κεντρικός τραπεζίτης. Οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν τις μεγάλες τράπεζες και οι μικρότερες στη μείωση των επιτοκίων είναι: α) Για να μην υπάρξουν διαρροές καταθέσεων από τις μεγαλύτερες στις μικρότερες και β) για να διορθώσουν και εκείνες τους ισολογισμούς τους και να εξορθολογήσουν το λειτουργικό τους κόστος. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων ήδη έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα αφορά τις νέες συμβάσεις που θα συνάπτουν οι καταθέτες με τις τράπεζες για προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Τι επιτόκια δίνουν σήμερα οι τράπεζες

Το μέσο επιτόκιο στους προθεσμιακούς λογαριασμούς δεν ξεπερνά το 4,3%, από το 5,5% που ήταν ο μέσος όρος μόλις πριν από έξι μήνες, ενώ υπήρχαν προσφορές και για 7%.

ETE
Στο 3% διαμορφώνεται το επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης της τράπεζας για ποσά έως 20.000 ευρώ, ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο αυτό αναπροσαρμόζεται ανά εβδομάδα για νέες προθεσμίες.

Alpha Bank
Στην Alpha Bank το μέσο επιτόκιο στην τρίμηνη κατάθεση και για ποσά από 10.000 ευρώ είναι στο 3,20%, στην εξάμηνη προθεσμίας για ποσά από 50.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 4,35% και στην 12μηνη για ποσά από 30.000 στο 4,1%.

Eurobank
Στην Eurobank και στην τρίμηνη κατάθεση προθεσμίας step up για ποσά από 10.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 3,5% και για ποσά από 30.000 ευρώ στο 4,10%.

Τράπεζα Πειραιώς
Στην Τράπεζα Πειραιώς ο δωδεκάμηνος προθεσμιακός λογαριασμός Συν-Πλην, για ποσά από 20.000 ευρώ έχει επιτόκιο 4,1%. Το προϊόν παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη να προχωρήσει σε κατάθεση ή ανάληψη ποσού ίσου με το 50% της αρχικής κατάθεσης χωρίς ποινή.

Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει το προϊόν 3 plus 3 που είναι εξάμηνης διάρκειας, με επιτόκιο 2,7% για το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο (μέσο επιτόκιο 3,6%) για ποσά κατάθεσης από 30.000 ευρώ. Επίσης προσφέρει τον λογαριασμό advance με διάρκεια από 1 έως 12 μήνες, στον οποίο το επιτόκιο είναι 4,6% για ποσά από 7.500 ευρώ.

Λαϊκή Τράπεζα
Η Λαϊκή Τράπεζα προσφέρει την 12μηνη κατάθεση «Επιπλέον» για ποσά από 20.000 ευρώ. Το επιτόκιο είναι 4% και τους μήνες Απρίλιο και Δεκέμβριο αυξάνεται στο 7% (μέσο επιτόκιο 4,5%).

Τράπεζα Αττικής
Η Τράπεζα Αττικής στην προθεσμιακή της κατάθεση διάρκειας από 1 μέχρι 3 μήνες και για ποσά από 50.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 4,6%.

Εμπορική Τράπεζα
Η Εμπορική Τράπεζα στη 12μηνη κατάθεση προθεσμίας «Χωρίς Δεσμεύσεις» για ποσά από 100.000 ευρώ δίνει επιτόκιο 4%. Στον λογαριασμό προθεσμίας Υπερέχω για ποσό από 20.000 ευρώ το επιτόκιο είναι 4% για τρίμηνη κατάθεση, 4,20% στην 6μηνη και 4,30% στη 12μηνη.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον λογαριασμό προθεσμίας «Ανεβαίνω» για ποσά από 20.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 3,75% και φτάνει στο 5,7% στην τρίμηνη και στο 6,75% στην εξάμηνη κατάθεση.

Ελληνική Τράπεζα
Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει το προϊόν Μηνιαία Αύξηση (μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013) για ποσά από 20.000 – 250.000 ευρώ. Είναι εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 4% τον πρώτο μήνα που φτάνει στο 6% τον έκτο μήνα (4,25% τον δεύτερο, 4,75% τον τρίτο, 5,25% τον τέταρτο μήνα, 5,5% τον πέμπτο).

Millennium
Η Millennium προσφέρει επιτόκιο 4% στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου για ποσά από 10.000 ευρώ και πάνω.

FBBank
Η FBBank προσφέρει νέους προθεσμιακούς λογαριασμούς σε ευρώ και δολάριο (FIRST PROFIT EURO & USD) με κλιμακούμενο επιτόκιο, διάρκειας 3 διμήνων και τα χρήματα διαθέσιμα ανά δίμηνο. Στον λογαριασμό σε ευρώ για ποσό από 20.000 ευρώ το επιτόκιο φτάνει το 5,5% και στον λογαριασμό σε δολάρια (10.000 δολάρια) έως 3,4%.

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ποσά από 5.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 4,2% στην κατάθεση 1 μήνα, 4,55% στην τρίμηνη προθεσμίας και 4,6% στην εξάμηνη διάρκεια. Επίσης, προσφέρει δεκαπενθήμερη κατάθεση για ποσά από 15.000 ευρώ με επιτόκιο 3,25%.

Πηγή:www.imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.