Τράπεζες: Πλειστηριασμοί με “target group” τους καταθέτες

 
40 paradosiako spiti1 330x248 Τράπεζες: Πλειστηριασμοί με target group τους καταθέτες

Τράπεζες: Πλειστηριασμοί με "target group" τους καταθέτες

Ο στόχος των πλειστηριασμών έχει εντοπισθεί πριν ακόμη διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα τους απελευθερώσει και αφορά ιδιοκτήτες με… καταθέσεις. 

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα με τις τράπεζες και τα ακίνητα (πρώτης κατοικίας) για τα οποία πρόκειται να δρομολογηθούν σε λίγους μήνες διαδικασίες πλειστηριασμού.

Όλες οι τράπεζες έχουν ήδη εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα ακίνητα για τα οποία θα κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Σε αριθμό είναι περισσότερα από 10 χιλιάδες και έχουν λίγο πολύ ένα κοινό χαρακτηριστικό: οι ιδιοκτήτες τους έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων εδώ και μερικά χρόνια, αλλά διαθέτουν ισόποσης ή και μεγαλύτερης αξίας καταθέσεις στην ίδια ή σε άλλη τράπεζα από εκείνη που έχει χορηγήσει το δάνειο. Αλλά προτιμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου όσο ισχύει το τρέχον καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας (στα συγκεκριμένα όρια εμβαδού και αξίας).

Η σχετική έρευνα των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και έχουν εντοπισθεί τα target groups.

Η όλη διαδικασία έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία τραπεζών και ΥΠΟΙΚ.

Το Capital.gr, μιλώντας με αρμόδια διοικητικά στελέχη των ενδιαφερόμενων τραπεζών, μεταφέρει με κάθε επιφύλαξη την εκτίμησή τους, σύμφωνα με την οποία όταν δρομολογηθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων αυτής της ομάδας ιδιοκτητών “τουλάχιστον το 50% των δανειοληπτών αυτών θα προχωρήσει στην εξόφληση των υποχρεώσεών του, πριν οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αμετάκλητη απώλεια των ακινήτων”…

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει, σύμφωνα πάντα με τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, από το γεγονός ότι η πραγματική (μειωμένη) αξία των ακινήτων αυτών παραμένει υψηλότερη από την ζημία που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες/ καταθέτες με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Από την πλευρά των τραπεζών έχει αποκρυσταλλωθεί η εκτίμηση ότι η εκκίνηση και… διευθέτηση του ζητήματος με το συγκεκριμένο κομμάτι ιδιοκτητών/ δανειοληπτών, θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης συνολικά των δανειοληπτών, “αποκαθιστώντας την πίστη στο τραπεζικό σύστημα” και ταυτόχρονα “θα διευκολύνει την διαδικασία ρυθμίσεων σε μεγάλο κομμάτι δανειοληπτών που αυτή την στιγμή λόγω της ύφεσης και της ανεργίας βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους”…

Οι προσδοκίες αυτές, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, θα επιβεβαιωθούν με την νομοθετική ρύθμιση που θα συνοδεύει την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και θα δρομολογηθεί από 1/1/2014.

Με την τρόικα μένει μόνο να συμφωνηθεί από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων η προοδευτικότητα (σταδιακή και κατά κατηγορία απελευθέρωση των πλειστηριασμών) της εφαρμογής του νόμου, ώστε αφενός να μην προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στις εμπορικές αξίες και αφετέρου να δώσει χρόνο προσαρμογής… στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.