Τα βραβεία της Intersolar Europe για καινοτομίες στις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών

 
intersolar Τα βραβεία της Intersolar Europe για καινοτομίες στις τεχνολογίες φωτοβολταϊκών

Τα βραβεία της Intersolar

Για έκτη συνεχή χρονιά στην Intersolar Europe στο Μόναχο στις 19.06.2013 έγινε η απονομή των βραβείων Intersolar AWARD. Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από τους διοργανωτές της έκθεσης Intersolar Europe μαζί με τη γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (BSW-Solar) για καινοτομίες στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών και ηλιακής θερμικής ενέργειας.

Στο διαγωνισμό για τα βραβεία Intersolar AWARD παίρνουν μέρος όλοι οι εκθέτες, όλων των Intersolar 2013 εκθέσεων ανα τον κόσμο και οι εκθέτες της Intersolar India 2012.

Στa πλαίσια της επίσημης τελετής τα βραβεία απονεμήθηκαν σε οκτώ εταιρείες για τις κατηγορίες:

1. Φωτοβολταϊκά(Solar) έργα στην Ευρώπη (Νέα κατηγορία): Φέτος, οι εκθέτες είχαν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην κατηγορία “Solar έργα στην Ευρώπη” και μάλιστα για τρεις τομείς:

  • “φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας”,
  • “Βιομηχανική και εμπορική χρήση φωτοβολταϊκών” και
  • “Βιομηχανική και εμπορική χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων».

2. Φωτοβολταϊκά με χαμηλό κόστος και βελτιωμένη απόδοση

3. Ηλιακή ενέργεια για τα ηλεκτρικά οχήματα

4. Αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας για τα νοικοκυριά

5. Η ηλιακή θερμική ενέργεια για θέρμανση διαδικασία και ψύκτες απορρόφησης

6. Plug and Play ηλιακό θερμικό σύστημα

Οι νικητές ανά κατηγορία:
1. φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη 

  • Conergy AG(Αμβούργο, Γερμανία): Η Conergy  βελτιστοποίησε τη σχέση παραγωγής ηλιακής ενέργειας-κατανάλωσης σε Φωτοβολταϊκά στις Στέγες (8 kWp) με το έργο στο εστιατόριο “Lasal del Varador” στη Βαρκελώνη, Ισπανία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου: Αντί για τη μέγιστη απόδοση και την αυτάρκεια του φωτοβολταϊκού συστήματος, σχεδιάστηκε με το ιδανικό μέγεθος για την άμεση χρήση της ηλιακής ενέργειας. Από την πλευρά της κριτικής επιτροπής ένα πρωτοποριακό έργο που είναι υποδειγματικό για την μελλοντική κατασκευή ηλιακών μονάδων, που αξίζουν οικονομικά λόγω της υψηλής άμεσης κατανάλωσης και μάλιστα χωρίς κρατική στήριξη.
  • Solar Power GmbH Belectric (Kolitzheim):  με 128 μεγαβάτ (MWp), ο τρίτος μεγαλύτερος φωτοβολταϊκός σταθμός στη Γερμανία, στο Βραδεμβούργο Templin. Αποτελείται από 1,5 εκατομμύριο φωτοβολταϊκά πάνελ και 114 μετατροπείς. Χάρη στις καινοτόμες δυναμικές παρεμβάσεις ελέγχου, εξασφάλισε την έξυπνη λειτουργία του σταθμού με ένα σταθερό επίπεδο τάσης. Ο σταθμός αντισταθμίζει οποιεσδήποτε μεταβολές στην τάση όλο το εικοσιτετράωρο.
  • Galaxy Energy GmbH (Berghülen, Γερμανία): ενεργειακό σύστημα για CO2 ουδέτερα κτίρια,  σχεδιασμένο έτσι ώστε η θέρμανση και ψύξη να μπορεί να γίνει χωρίς φυσικό αερίο, πετρελαίο ή ξύλο. Ο πυρήνας του “Building Energy Galaxy” είναι ένα σύστημα δοκός, στο οποίο οι φωτοβολταϊκές μονάδες έχουν ενσωματωθεί στη δομή της οροφής. Τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος ενέργειας είναι η καινοτόμος θέρμανση αέρα οροφής, η αντλία θερμότητας και ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης πάγου, το οποίο παρέχει την εποχική θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου.

2.  Φωτοβολταϊκά με χαμηλό κόστος και βελτιωμένη απόδοση

LG Electronics Germany GmbH (Ratingen, Γερμανία):  βελτιωμένη απόδοση με μια ιδιαίτερα ισχυρή φωτοβολταϊκή μονάδα που αναπτύχθηκε με την τεχνολογία ”Neon Mono X” . Η απόδοση γίνεται εφικτή με την χρήση καινοτόμων Ν-τύπου ηλιακά κύτταρα, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου και από τις δύο πλευρές (bifacial). Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το συνδυασμό των διαφορετικών τεχνολογιών και την υψηλή απόδοση της ηλιακής μονάδας.

3. Ηλιακή ενέργεια για τα ηλεκτρικά οχήματα

Schletter GmbH (Kirchdorf, Γερμανία): Η Schletter GmbH κατάφερε την ανάπτυξη της “Smart PV Charge” μια έξυπνης μέθοδου φόρτησης της μπαταρίας του οχήματος σε συνδυασμό  με την αυτοκατανάλωση της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας και την ηλεκτροκινητικότητα. Η έξυπνη διαχείριση μεταξύ της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και της αποθήκευσης της ενέργειας στη μπαταρία του οχήματος,  εξασφαλίζει ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τις ανάγκες του νοικοκυριού όσο και για το όχημα.

4. Αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας για τα νοικοκυριά

SMA Technology AG (Niestetal): το “Smart Energy Sunny Boy” είναι ένα συμπαγές, πλήρως ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και γρήγορα. Με μια χωρητικότητα αποθήκευσης 2 κιλοβατώρες (kWh), είναι ιδανικό για χρήση σε σπίτια και επιτρέπει την αυτοκατανάλωση. Η μακράς διαρκείας μπαταρία ιόντων λιθίου έχει μια θετική επίδραση στη συνολική οικονομική επένδυση του συστήματος.

5. Η ηλιακή θερμική ενέργεια για θέρμανση διαδικασία και ψύκτες απορρόφησης

Clique Solar (Βομβάη / Ινδία): Η Clique Solar έχει αναπτύξει ένα τεράστιον ηλιακό θερμικό συλλέκτη για βιομηχανική και εμπορική χρήση σε ηλιόλουστες περιοχές. Με τον διαξονικό συμπυκνωτή ”Arun 100″ μπορεί να το ζεστό νερό ή ο ατμός να φτάσει  θερμοκρασία μέχρι 250 βαθμούς Κελσίου. Ο συλλέκτης είναι κατάλληλος για διάφορες εφαρμογές, όπως η παραγωγή θερμότητας για βιομηχανικές εφαρμογές ή για τη λειτουργία ψυκτών. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε εκτός από τη βιομηχανική και εμπορική χρήση του συλλέκτη και από το χαμηλό κόστος του.

 
6. Plug and Play ηλιακό θερμικό σύστημα

Ηλιακός θερμοσίφωνας EZINC Metal San. AS (Melikgazi / Τουρκία):  Ο θερμοσίφωνας χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού, χωρίς τη χρήση αντλιών. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την υψηλή απόδοση της ηλιακής θερμικής εφαρμογής και την εγκατάσταση, φιλική προς εξοικονόμηση χώρου και το “plug and play” σύστημα.

 
This entry was posted in EVENTS, ΠΑΝΕΛ, ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.