Εννέα μονάδες της ΔΕΗ αποσύρονται οριστικά από σύστημα

 
39 dei diktio2 330x249 Εννέα μονάδες της ΔΕΗ αποσύρονται οριστικά από σύστημα

Η αναδιοργάνωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου

Εννέα μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 1.249 MW, που δεν λειτουργούν, αποσύρονται οριστικά από σύστημα και απεντάσσονται από τον μηχανισμό πληρωμής τους μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος, ΑΔΙ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα που πρότεινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας για τις αλλαγές στη χονδρική αγορά και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την αθρόα διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές. Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης: Διατήρηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (cost recovery), αλλά κατάργηση από 1ης Ιουλίου του περιθωρίου 10% επί του κόστους αυτού.

Ο μηχανισμός θα καταργηθεί πλήρως την 30η Ιουνίου 2014. Aς σημειωθεί ότι το cost recovery και τα ΑΔΙ είναι δύο μεταβατικοί μηχανισμοί της χονδρικής αγοράς για την εξισορρόπηση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, που προκαλούνται από το γεγονός ότι ένας μόνος παίκτης, η ΔΕΗ, έχει πρόσβαση σε φθηνό χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγικών καυσίμων, τον λιγνίτη και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Τα ΑΔΙ διατηρούνται, αλλά από 1ης Ιουλίου αναδιοργανώνεται ο μεταβατικός μηχανισμός διασφάλισης ισχύος. Στο πλαίσιο αυτό, απεντάσσονται οι εννέα μονάδες της ΔΕΗ που δεν λειτουργούν (κυρίως πετρελαϊκές, παλαιές λιγινιτικές και η μονάδα φυσικού αερίου στο Κερατσίνι, συνολικής ισχύος 1.249 MW, οι οποίες πλέον δεν θα πέρνουν ΑΔΙ. Οι πληρωμές των ΑΔΙ θα συνεχίσουν να καταβάλλονται για τις υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος 10.339 MW. Η τιμή των ΑΔΙ παραμένει στα 45.000 ευρώ/MW. Oι μονάδες συνδυασμένου κύκλου και οι αεριοστρόβιλοι ανοικτού κύκλου (φυσικό αέριο), συνολικής ισχύος 3.998 MW εκδίδουν δεύτερο ΑΔΙ για τη διαθέσιμη ισχύ τους και δικαιούνται επίσης να πληρώνονται από τον μεταβατικό μηχανισμό.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να συμμετέχουν στον μεταβατικό μηχανισμό με ποσό ίσο με 59.000 ευρώ/MW ανά έτος, βάσει της πραγματικής κατανάλωσης των πελατών τους, συνυπολογίζοντας στη μετρούμενη στα όρια του συστήματος αιχμή, τη διεσπαρμένη παραγωγή ΑΠΕ δικτύου.

Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2014 καταργείται ο κανόνας του 30% σχετικά με την υποβολή προσφορών από τις μονάδες παραγωγής. Στην έκθεσή της η ΡΑΕ επισημαίνει πως οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής κινήθηκαν το 2012 στα όρια του μηδενικού αποτελέσματος και τονίζει ότι για να αντιστραφεί η κατάσταση αυτή θα πρέπει να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν τον ισότιμο ανταγωνισμό με τη ΔΕΗ και θα δώσουν τη δυνατότητα για τη δραστηριοποίηση με ίσους όρους σε άλλους τομείς της αγοράς, όπως η λιανική.

πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.