Αφιέρωμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

 

Πέρα από τις αμέτρητες επιστημονικές μελέτες για την ηλεκτροκίνηση και τα πρωτότυπα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα νέα καθαρά ηλεκτρικά μοντέλα που βγαίνουν στην μαζική παραγωγή, συνεχώς αυξάνονται.
Η αγορά εξελίσσεται γρήγορα και παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι ακόμα υψηλές και οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν μετά την παραγγελία αρκετό χρόνο, ήδη έχουν περάσει σήμερα πολλά μοντέλα σε διαφορετικές κλίμακες τιμών στην παραγωγή.  Αν και πριν από λίγα χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ήταν καθόλου ελκυστικά για τους αγοραστές, λόγω της ανώριμης τεχνολογίας,  αλλά και λόγω της γενικά πολύ υψηλής τιμή τους, στο μεταξύ οι τιμές μειώνονται και η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

t Αφιέρωμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα φέρουν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην αγορά μέσα στο 2013.

Τιμές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρουσιάζουν αργή αλλά σταθερή εξέλιξη, όλο και πιό φιλική προς τον καταναλωτή. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, και το μέγεθος του αυτοκινήτου σήμερα προσφέρεται ένα ευρύτερο φάσμα τιμών από ό, τι τα τελευταία χρόνια. Ένα πολύ μικρό αυτοκίνητο πόλης, διθέσιο, ξεκινάει ήδη από 6500 ευρώ, όπως για παράδειγμα το City-El και το Hotzenblitz.

Το Nissan Leaf και το ηλεκτρικό Smart, τα οποία εμφανίστηκαν φέτος στην αγορά, κοστίζουν περίπου 20 000 ευρώ. Τα περισσότερα μεσαία ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν περίπου στις 30.000 μέχρι 35.000 ευρώ.

Ενώ ηλεκτρικά σπορ αυτοκίνητα, όπως το Tesla, ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Το Sunblog έχει συλλέξει μερικά ενδιαφέροντα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε διαφορετικές κατηγορίες, που θα περάσουν σύντομα στην παραγωγή και υπόσχονται να φέρουν την εξάπλωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα επόμενα 3 χρόνια:

Μικρά για την πόλη

smart fortwo electric
 Το 2012 βγήκαν περίπου 1.000 ηλεκτρικά smart fortwo στην παραγωγή, ενώ η παραγωγή το 2013 αυξάνεται συνεχώς για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη κάλυψη της μεγάλης ζήτησης.
Το smart fortwo electric επιταχύνει με 55 kW ηλεκτροκινητήρα σε 4,8 δευτερόλεπτα από 0 σε 60 χιλιόμετρα, και πιάνει τελική ταχύτητα στα 125 χιλιόμετρα την ώρα. Η 17,6 κιλοβατώρων ισχυρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου κρατάει μέχρι 145 χιλιόμετρα διαδρομή. Το fortwo electric είναι το πρώτο πραγματικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την Ευρώπη. Επιπλέον, το smart fortwo electric drive είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκινήτο αυτής της κατηγορίας στην ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική αγορά, αφού προσφέρεται η δυνατότητα να αγοραστεί το αυτοκίνητο στην ελκυστική τιμή των 18.000 ευρώ και να ενοικιάζεται η μπαταρία για ένα μηνιαίο πάγιο.
Η έξυπνη μάρκα είχε εδώ και καιρό την καινοτόμο ιδέα για την ξεχωριστή σχεδίαση ενός αυτοκινήτου lifestyle. Με μήκος 2,69 μέτρα και τις χαμηλές εκπομπές CO2, τώρα το ηλεκτρικό smart είναι ο ιδανικός σύντροφος στις αστικές περιοχές.

Μεσαία και …ωραία

Chevrolet Spark EV
Tο μικρό κομψό ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2013 για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό κοινό. Το λανσάρισμα στην αγορά – τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη – προβλέπεται για τις αρχές του 2014.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει αρκετή δύναμη: Θαυμάσια 136 hp (100 kW), από την 20-kWh μπαταρία λιθίου-ιόντων, σε λιγότερο από 8,5 δευτερόλεπτα φτάνει τα 100 χιλιόμετρα. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Η τιμή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ωστόσο δεν θα ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Περισσότερα:Chevrolet Spark EV

Mercedes B-Class
To ηλεκτροκίνητο Mercedes B-Class παρουσιάστηκε στην έκθεση New York Auto Show 2013.  Η Mercedes κάνει δυνατούς πάνω από 136 hp, ενώ σε σημαντικά λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα επιταχύνει στα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Στην επιτάχυνση βοηθά η ισχυρή ροπή των 310 Newton μέτρων, η οποία εφαρμόζεται από την πρώτη στροφή. Η μπαταρία ιόντων λιθίου βρίσκεται στο κάτω μέρος του αμαξώματος του B-Class και μιά φόρτιση κρατάει περίπου για 200 χιλιόμετρα.

Εξωτερικά, το ηλεκτρικό B-Class δεν είναι διαφορετικό από το βενζινοκίνητο μοντέλο. Μόνο το τελείωμα της ζάντας και μερικά αυτοκόλλητα δείχνουν την ηλεκτρική ενέργεια.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ηλεκτρικού B-Class είναι η δικτύωση με συσκευές Internet-enabled, που ονομάζεται “Connected Services”.  Η B-Class περνάει στην μαζική παραγωγή το 2014 και αρχικά μόνο για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Mercedes, το Ευρωπαϊκό λανσάρισμα έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά. Η τιμή για το ηλεκτρικό-Benz, δεν είναι ακόμη γνωστή.

To ηλεκτρικό αυτοκίνητο Mercedes B-Class

Volvo C30 Electric
Η επιτάχυνση για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν αποτελεί στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα, δεδομένου ότι η πλήρης ροπή είναι ήδη διαθέσιμη από την αρχή. Παρ ‘όλα αυτά, η Volvo έχει βελτιωθεί σε αυτό το νέο C30 Electric, με τον νέο ηλεκτροκινητήρα της Siemens, με μέγιστη ισχύ 89 kW (120 hp) και ροπή 250 Nm(Newton μέτρα). Έτσι το συμπαγές ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιταχύνει σε 5,9 δευτερόλεπτα από μηδέν έως 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Καθώς ο χρόνος φόρτωσης είναι ένα μειονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η  Volvo κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, με μία 22 κιλοβατώρων ταχείας φόρτισης μπαταρία,  η οποία είναι η πρώτη on-board μπαταρία του κόσμου, που φορτίζεται σε ένα τριφασικό τροφοδοτικό και ταυτόχρονα είναι αρκετά μικρή για να χωρέσει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η πλήρης φόρτιση μπορεί έτσι να επιτευχθεί σε 1.5 ώρες. Εναλλακτικά, το αυτοκίνητο μπορεί να φορτιστεί σε μία συνηθισμένη οικιακή πρίζα σε οκτώ έως 10 ώρες. Η δυνατότητα της ταχείας φόρτισης αυξάνει την πρακτικότητα του οχήματος,  επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα 10 λεπτών χρόνου μερικής φόρτισης για διαδρομή 20 χιλιομέτρων.
Το νέο ηλεκτρικό Volvo C30 θα κυκλοφορίσει το καλοκαίρι του 2013, με 100 οχήματα για τους ευρωπαίους πελάτες leasing, ενώ αρχές του 2014 θα βγεί στη μαζική  παραγωγή.

BMW i3
Στο τέλος του 2013 θα έρθει η BMW i3 στην αγορά. Η BMW θα εμφάνισει επίσημα το αυτοκίνητο για πρώτη φορά το 2013 στο 66ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου (IAA) της Φρανκφούρτης. Το αυτοκίνητο εντυπωσιάζει με νέα τεχνάσματα σχεδιασμού, όπως γυάλινες πόρτες, που ανοίγουν σε αντίθετες κατευθύνσεις και φουτουριστικό εσωτερικό.

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο του 2012, Η BMW παρουσιάσε την τελευταία παραλλαγή, το Coupe Concept i3. Το τρίπορτο αυτοκίνητο με 3,96 μέτρα μήκος, 1,77 πλάτος και 1,55 ύψος, έχει περίπου το μέγεθος ενός VW Polo.

Ο ασυνήθιστος σχεδιασμός για την BMW έρχεται να δώσει μια ανεξάρτητη εμφάνιση στα μελλοντικά ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα(CFRP) και το πλαίσιο είναι από αλουμίνιο. Το εσωτερικό, το οποίο κατασκευάζεται, σύμφωνα με την BMW, εν μέρει από ανακυκλωμένα υλικά, είναι εξοπλισμένο με δύο πολλαπλών χρήσεων οθόνες, οι οποίες παρέχουν στον οδηγό όλες τις σημαντικές πληροφορίες ηλεκτρονικά. Η μιά οθόνη αντικαθιστά τα κλασικά όργανα, όπως το ταχύμετρο, η δεύτερη είναι σχεδιασμένη για συμπληρωματικές λειτουργίες, όπως το σύστημα πλοήγησης ή το σύστημα ήχου.

Η ιπποδύναμη του ηλεκτροκινητήρα είναι 125 kW, η ροπή φτάνει τα 250 Nm (Neuton μέτρα), η τελική ταχύτητα τα 170 χιλιόμετρα την ώρα.  Μιά πλήρη φόρτιση της μπαταρίας ιόντων-λιθίου αρκεί κατά μέσο όρο  για 160 χιλιόμετρα. Η BMW δεν έχει κάνει καμία συγκεκριμένη δήλωση για την τιμή, αλλά θα ξεπερνάει σίγουρα τις 30.000 ευρώ.

Οικογενειακά με άνεση

Tesla S
Μιά άνετη διακριτική σπόρ λιμουζίνα έρχεται να κατακτήσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 3.000 κομμάτια προβλέπονται για την Ευρώπη και έχουν ήδη πωληθεί. Η τιμές στην Ευρώπη με βάση αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμέται μεταξύ 35.000 ευρώ για την βασική έκδοση και 75.000 για το top model. Μιά πραγματική καινοτομία είναι η γιγαντιαία μεγάλη κεντρική στο ταμπλό 17-ιντσών οθόνη αφής, στην οποία μπορούν να ελεγχθούν όλες οι  λειτουργίες του οχήματος, ανεξάρτητα αν πρόκειται για streaming, ραδιόφωνο, πλοήγηση ή κλιματισμό.

Χαρακτηριστικά: 310 kW/421 hp και μια τεράστια ροπή των 600 Neuton μέτρων, επιτάγχυνση σε μόλις 4,6 δευτερόλεπτα στα 100 χιλιόμετρα, και με βάρος πάνω από 2,1 τόνους. Η τελική ταχύτητα είναι περίπου 210 Km την ώρα.

Tesla S, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο λιμουζίνα

Σπόρ  … και μόνο για τα όνειρα….

Mercedes SLS
Κάθε τροχός του AMG SLS οδηγείται ατομικά από έναν κινητήρα. Κάθε μία από αυτές τις τέσσερις ενότητες αναπτύσσει 188 hp και 250 Newton μέτρα. Για την κατασκευή των μπαταρίων ιόντων λιθίου, χωρητικότητα 60 κιλοβατώρες έχουν συνεισφέρει ειδικοί μηχανικοί της Formula 1. χωρητικότητα 60 κιλοβατώρες.

Τα πρώτα αυτοκίνητα θα παραδοθούν τον Ιούνιο – στην απίστευτη τιμή των € 416.500. Έτσι, το αυτοκίνητο είναι το πιο ακριβό μοντέλο της Mercedes. Με άλλα λόγια: τα υπόλοιπα ηλεκτρικά οχήματα, Renault Twizy, Nissan Leaf ή άλλα τα οδηγεί κανείς για να φτάσει στον προορισμό του,  Η SLS οδηγείται μόνο από καθαρή λατρεία στην ταχύτητα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Mercedes SLS ηλεκτρική, ταχύτερη από τη βενζινοκίνητη

Για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που έχουν περάσει στην παραγωγή βλέπε:
http://www.sunblog.org/Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πραγματικότητα στους δρόμους της Ευρώπης

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.