Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κρίση

 
elektrisches auto Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κρίση

Το μέλλον του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θέμα συζήτησης στην έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μια καλή ιδέα, ακόμη και αν η αυτοκινητοβιομηχανία ακόμη το βλέπει διαφορετικά και διστάζει. Η αυξανόμενη έλλειψη του πετρελαίου και η αύξηση των τιμών των καυσίμων θέτουν τέλος στην ψευδαίσθηση, ότι η οδήγηση με βενζίνη ή ντίζελ θα είναι για καιρό ακόμη δυνατή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο θερμοκηπίου είναι ακόμη τα πιό σημαντικά επιχειρήματα για αυτοκίνητα που κινούνται με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια την διαδεδομένη προσοχή, και η βιομηχανία άρχισε να επενδύει δισεκατομμύρια σε σημερινά ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο αυτό τον καιρό υπερτερεί ο σκεπτικισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης. Σημαντικά στελέχη της διαμαρτύρονται ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ακριβό και η ανάπτυξη δύσκολη. Οι πελάτες δεν αγοράζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω της υψηλής τιμής και της μικρής διάρκειας των μπαταριών.

Η Toyota ανακοίνωσε ότι είχει σταματήσει την ανάπτυξη των αυτοκινήτων με  μπαταρία. Η General Motors και η Opel έχουν αναστείλει επίσης την παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Γερμανία σχεδίαζε πρίν δύο χρόνια, μέχρι το 2020 να έχει ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της. Η κυβέρνηση δήλωσε την άμεση υποστήριξη της για αυτό το έργο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της κυκλοφορίας. Τώρα τα σχέδια αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Σε οκτώ χρόνια, θα υπάρχουν πιθανώς μόνο 600 000 αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους. Αυτό το χρόνο βγήκαν στην κυκλοφορία μόνο 2.200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην συμβατική βιομηχανία και στην ανεπαρκή θέληση και δέσμευση για αλλαγές, αφού ο κίνδυνος με τα αυτοκίνητα του μέλλοντος και τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων είναι τεράστιος. Επίσης λείπει η συνεργασία των αυτοκινητοβιομηχανιών για κοινά στάνταρντς  και για διεθνή συνεργασία. Μετά από χρόνια συζητήσεων, η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία για κοινά τεχνικά πρότυπα.

Αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά, όπως συγκεκριμένα δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ, αφού όπως είπε, ακόμη δεν έχει βρεθεί  ο σωστός τρόπος για την υποστήριξη του project «ηλεκτρικό αυτοκίνητο». Το Βερολίνο στηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη, αλλά η στήριξη πρέπει να βελτιωθεί και να επεκταθεί στο συντονισμό των βιομηχανιών για συνεργασία και κοινό σχεδιασμό.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.