ΥΠΕΚΑ:Ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία

 
105 ypeka 330x248 ΥΠΕΚΑ:Ενεργειακές αναβαθμίσεις στα σχολεία

Επίσκεψη του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, επισκέφθηκε σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας, με αφορμή την ένταξή του στο πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013″.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σταύρος Καλαφάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχωρά στη χρηματοδότηση έργων που αφορούν στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες, ώστε να γίνουν βιοκλιματικές παρεμβάσεις. Η δράση αυτή έχει διττό χαρακτήρα, καθώς από τη μία βελτιώνουμε τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές και βελτιώνουμε την ενεργειακή απόδοση των σχολείων. Παράλληλα δημιουργείται πρόσθετη αξία, γιατί επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του μαθητικού πληθυσμού για τη σπουδαιότητα της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Ευρώπης 2020.

Συνολικά, θα δοθούν 110 εκ. ευρώ για τις δράσεις που αφορούν σε 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που θα ενταχθούν σε αυτό τον άξονα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μαθητών.

Η εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος με αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ αποτελεί κυρίαρχο στόχο, ενώ με τις παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτιρίων, αλλά και στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε τις εξής αποφάσεις εντάξεων στο ΕΠΠΕΡΑΑ που αφορούν σε σχολεία:

  • Ολοκληρωμένη Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου Γυμνάσιου Πολυσίτου Δ. Αβδηρών.
  • Ενεργειακή Αναβάθμιση και Εξοικονόμηση Ενέργειας 6ου Δημοτικού Σχολείου της Δημοτικής Κοινότητας Κιάτου του Δήμου Σικυωνιων.
  • Πρότυπο επιδεικτικό έργο αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 3ο Γυμνάσιο του Δήμου Κοζάνης.
  • Πρότυπα Επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσημων Πηγών Ενέργειας και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Μοσχάτου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Στα σχολεία θα γίνουν παρεμβάσεις σε υφιστάμενα σχολικά κτίρια, που αφορούν κατά κύριο λόγο σε εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας όπως:

  • μονώσεις στεγών και τοιχωμάτων (κέλυφος κτιρίων).
  • αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα πιστοποιημένα, με θερμοδιακοπή.
  • αντικατάσταση / αναβάθμιση καυστήρα / λέβητα.
  • αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φωτισμού.
  • τοποθέτηση συτημάτων ΑΠΕ (κυρίως Φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα).
  • ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά την παρέμβαση ώστε να είναι δυνατόν να μετρηθεί το ενεργειακό όφελος που θα προκύψει.
  • ευαισθητοποίηση / ενημέρωση των μαθητών και του ευρέως κοινού, με έντυπο υλικό, ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαλέξεις και σεμινάρια.
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.