Μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σύντομα σε προσιτές τιμές

 
65 tesla x 330x190 Μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σύντομα σε προσιτές τιμές

Το μέλλον ανήκει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ηλεκτρική κινητικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόστος των μπαταριών. Ωστόσο η πτώση των τιμών των μπαταριών κινείται σε ποσοστά παρόμοια με αυτά των ηλιακών στοιχείων.
Μέχρι τώρα στην Ευρώπη κινούνται μόνο μερικές χιλιάδες ηλεκτρικά ιδιόκτητα αυτοκίνητα.Ένας λόγος είναι βέβαια οι λίγοι σταθμοί φόρτωσης των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά ο πιό σημαντικός λόγος είναι το κόστος και οι μη ελκυστικές προσφορές από πλευράς αυτοκινητοβιομηχανιών. Μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν έως και 30% πιο ακριβά από τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αμφιθαλή τους. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μόνο 200 έως 300 χιλιόμετρα ανά φόρτιση, ενώ μια πλήρη φόρτιση διαρκεί αρκετές ώρες.
Το πρόβλημα για την ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι το τεράστιο κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε περίπου 500 € ανά kWh. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι συνήθως εξοπλισμένα με μπαταρίες δέσμες χωρητικότητας περίπου 25kWh, που σήμερα κοστίζουν περίπου € 13.000, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης. Ενώ μια δεξαμενή καυσίμων κοστίζει κάτω από 100 €!
Ωστόσο, η ηλεκτρική κινητικότητα είναι πολύ πιο αποδοτική από την κίνηση με τα ορυκτά καύσιμα. Οι κινητήρες καύσης καταναλώνουν για την παραγωγή κινητικής ενέργειας περίπου 3-4 φορές περισσότερη ενέργεια από το ηλεκτρικό μοτέρ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταναλώνουν το ισοδύναμο του ενός λίτρου της βενζίνης (10kWh) ανά 100 km.  Με μια μέση τιμή των 0,20 € ανά kWh, το κόστος κίνησης για 100 χιλιόμετρα ανέρχεται με ένα ηλεκτρικόμ αυτοκίνητο μόνο στα 2 €, που σήμερα κοστίζει το ένα λίτρο σούπερ!

Η Εταιρεία ερευνών Bloomberg New Energy Finance ξεκίνησε μιά έρευνα, που περιγράφει την εξέλιξη των τιμών των μπαταριών ιόντων λιθίου: Σύμφωνα με την έρευνα, η τιμή των μπαταριών ανά κιλοβατώρα μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια κατά μέσο όρο 10%. Αυτή η πτώση των τιμών θα αυξηθεί απότομα στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Bloomberg, αφού οι κατασκευαστές μπαταριών έχουν δημιουργήσει μεγάλα πλεονάσματα παραγωγής. Έτσι όπως και στα ηλιακά πάνελ, η παγκόσμια υπερπροσφορά στις μπαταρίες θα οδηγήσει σε συνεχή μείωση των τιμών.

Σήμερα, παράγονται παγκόσμια μπαταρίες με 10 εκατομμύρια kWh χωρητικότητα ανά έτος, που είναι αρκετές να εφοδιάσουν 400.000 μικρά αυτοκίνητα. Αν προστεθούν οι μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή, τότε θα μπορούσαν να εφοδιάσουν ακόμη και 600.000 αυτοκίνητα.. Η Bloomberg αναμένει πτώση της τιμής των μπαταριών στα 110 € ανά kWh σε 15 περίπου χρόνια. Έτσι το κόστος μπαταρίας για ένα μικρό αυτοκίνητο θα πέσει στα 2700 €. Επιπλέον θα μπορούν να παραχθούν μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, για αποστάσεις μέχρι και 1.000 χιλιόμετρα με μιά φόρτιση. Η ηλεκτρική κινητικότητα, βρίσκεται σε εγρήγορση, το μέλλον της ανήκει.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.