Νέες σούπερ μπαταρίες του μέλλοντος ως λεπτές μεμβράνες, για αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας

 
23 ενεργειακη μπαταρια Fot 330x220 Νέες σούπερ μπαταρίες του μέλλοντος ως λεπτές μεμβράνες, για αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας

Η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα ξεπεράσει μέχρι το 2017 τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια (8,1 δισ. ευρώ)

Οι μπαταρίες του μέλλοντος δεν θα μοιάζουν πλέον με τις σημερινές, θα αποτελούνται από μια λεπτή μεμβράνη, εξαιρετικά ισχυρή, και διαφανή. Θα μπορούν να κοπούν, να υφαίνονται σε υφάσματα και να επαναφορτίζονται σε δευτερόλεπτα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό WUNDERWELT WISSEN (τεύχος 6/2013).

Ένα λαμπρό μέλλον υπόσχονται οι νέες εξελίξεις των ερευνητών για μπαταρίες, για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας και για χρήση των νέων μπαταριών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και φωτοβολταϊκά συστήματα για ιδιοκατανάλωση. Η Φόρτιση για ένα ηλεκτρικό όχημα δεν θα παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι ένα κανονικό stop σε ένα βενζινάδικο.

Οι επιστήμονες Paul Brown, Xindi Yu και Huigang Zhang του Πανεπιστημίου του Ιλινόις (ΗΠΑ) έχουν ήδη βρει έναν τρόπο για την κατασκευή των νέων μπαταριών: Οι ερευνητές συνδυάζουν την αρχή της συμβατικής μπαταρίας ιόντων λιθίου και νέων πυκνωτών για γρήγορη φόρτωση αλλά ακόμη με χαμηλή ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες σκέφτονται νέες καινοτόμες λύσεις, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τις σημερινές μπαταρίες και θα ανοίξουν τεράστιες δυνατότητες στην αγορά της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα οι νέες μπαταρίες μεμβράνες, θα φέρουν την επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση, με αποθήκευση της ενέργειας στο σώμα των ηλεκτρικών οχημάτων, όπου θα επικολούνται οι μπαταρίες μεμβράνες. Επίσης κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να έχουν πάχος όχι μεγαλύτερο από μια πιστωτική κάρτα.

Η εταιρεία Paper Battery των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει μια μπαταρία φύλλο χαρτί, που είναι τόσο λεπτό όσο το πλαστικό περικάλυμμα και μπορεί να κολληθεί ή να κοπεί. Έτσι, φορητοί υπολογιστές ή tablets θα μπορούσαν να καλύπτονται πλήρως στο εσωτερικό με μπαταρία ταινία, η οποία θα μειώνει ταυτόχρονα το βάρος και τις διαστάσεις των συσκευών.

 

 
This entry was posted in ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.