IHS: Έκρηξη της αγοράς αποθήκευσης φωτοβολταϊκής ενέργειας μέχρι το 2017

 
23 ενεργειακη μπαταρια Fot 330x220 IHS: Έκρηξη της αγοράς αποθήκευσης φωτοβολταϊκής ενέργειας μέχρι το 2017

Η παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας θα ξεπεράσει μέχρι το 2017 τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισ. ευρώ)

Η εταιρεία έρευνας αγοράς και στατιστικής IHS Α.Ε. (Englewood, Κολοράντο) δημοσίευσε μια νέα έκθεση, σύμφωνα με την οποία η αγορά για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά,  με ανάπτυξη πάνω από 100% ετησίως, θα ξεπεράσει μέχρι το 2017 τα 2 γιγαβάτ (GW). Αυτό αντιστοιχεί  σε όγκο πωλήσεων 19 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισ. ευρώ).
«Ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, γίνεται πολύ σημαντικός”, τονίζει η έκθεση και θεωρεί την Γερμανία πρωτοπόρα στη ανάπτυξη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση ενέργειας στα επόμενα χρόνια.

“Δεδομένου ότι οι τρέχουσες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαρκώς αυξάνονται,  αναπτύσσεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ιδιωτικά φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση», τονίζει ο αναλυτής της IHS για τα φωτοβολταϊκά, Sam Wilkinson.

Η Γερμανία καθοδηγεί την στροφή στην ιδιοκατανάλωση
“Ήδη το 2012 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση, με συνολική ισχύ 8 MW. Η εισαγωγή επιδότησης για την ιδιοκατανάλωση αναμένεται να επιταχύνει τη διάδοσή τους και να κάνει τα φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση πιο κερδοφόρα από αυτά χωρίς. “

Οι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας
Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον η Γερμανία θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων λύσεων φωτοβολταϊκών. Η IHS εκτιμά ότι το 70% της παγκόσμιας ισχύος αποθήκευσης θα εγκατασταθεί το 2013 στη Γερμανία.
Το πρόγραμμα θα αποδειχθεί σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά επιτυχημένο και οι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με την IHS. Ακόμη και χωρίς επιδοτήσεις ήδη οι τρέχουσες τιμές μπαταριών ηλιακής ενέργειας σε ορισμένες αγορές είναι αρκετά ελκυστικές για οικιακούς πελάτες, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αγορά μπαταριών ελπιδοφόρα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς
Η IHS αναμένει ότι μάλιστα η αποθήκευση θα επεκταθεί σύντομα και σε μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μπαταρίες αποθήκευσης εξελίσσονται καθημερινά, ενώ πολά εκατομμύρια επενδύονται για την έρευνα της αποθήκευσης ενέργειας. Έτσι  αναμένεται ότι η αγορά φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας με αποθήκευση θα αυξηθεί μέχρι το 2017 σε περισσότερα από 2 γιγαβάτ, ιδίως στην Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.
Το 2012 η παγκόσμια αγορά για την αποθήκευση της ενέργειας είχε όγκο μόλις 200 εκατομμύρια δολάρια (153 εκατομμύρια).  Μέχρι το 2017 θα ξεπεράσει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια (14,6 δισ. ευρώ), ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες οι προβλέψεις υπολόγιζαν 11 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.