Ιδιοκατανάλωση από οικιακές φωτοβολταϊκές σκεπές, η απάντηση στις νέες μειωμένες τιμές κιλοβατώρας

 
solarspeicher Ιδιοκατανάλωση από οικιακές φωτοβολταϊκές σκεπές, η απάντηση στις νέες μειωμένες τιμές κιλοβατώρας

Αποθηκευτικό σύστημα φωτοβολταϊκής ενέργειας

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ με τις νέες δραματικά μειωμένες εγγυημμένες τιμές κιλοβατώρας από οικιακές φωτοβολταϊκές σκεπές (12,5 σεντ προ KWh μέχρι το 2014, 12,00 μετά),  κάνει έντονη την ανάγκη για τις νέες λύσεις ιδιοκατανάλωσης με αποθηκευτικό σύστημα φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Μέχρι πρίν ένα χρόνο το αποθηκευτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας έμοιζε με μακρινό όνειρο. Αυτό τώρα αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες, φέρνουν τις μπαταρίες για το κελάρι στην αγορά. Επίσης η πτώση των εγγυημμένων feed-in tariff σε όλη την Ευρώπη, το ξεκίνημα επιδοτήσεων για αποθηκευτικά συστήματα(όπως στην Γερμανία από την 01.05.2013), αλλά και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών, φέρνει νέα κίνηση στην αγορά των αποθηκευτικών συστημάτων. H έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς IHS Α.Ε. (Englewood, Κολοράντο) Έκρηξη της αγοράς αποθήκευσης φωτοβολταϊκής ενέργειας μέχρι το 2017 δείχνει, ότι ο ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, γίνεται εξαιρετικά σημαντικός.

Επιπλέον, όλο και περισσότερο οικονομικά αξίζει τον κόπο να χρησιμοποιεί ένα νοικοκυριό πλήρως την από την φωτοβολταϊκή σκεπή παραγώμενη ηλεκτρική ενέργεια, αφού η feed-in tariff έχει πλέον πέσει στα 12,5 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Ταυτόχρονα, η ηλεκτρική ενέργεια για ένα νοικοκυριό σήμερα κοστίζει πάνω από 25 σεντ την κιλοβατώρα, με έντονη ανοδική πορεία. Η διαφορά κάνει λοπόν εξαιρετικά ελκυστική την στροφή προς την ίδιοκατανάλωση, μάλιστα σε μιά χώρα με τόση πολλή ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα.

Χωρίς αποθηκευτικό σύστημα το παραγώμενο ρεύμα από μια οικιακή φωτοβολταϊκή σκεπή θα μπορούσε να καλύψει το 30% της ατομικής χρήσης. Με την εγκατάσταση μπαταρίας που αποθηκεύει την ηλεκτρική ενέργεια, αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 100%. Ωστόσο το κόστος μιάς τέτοιας εγκατάστασης ήταν μέχρι το τέλος του 2012 πολύ υψηλό. Από τις αρχές του 2013 παρατηρείται έντονη κίνηση στην αγορά των αποθηκευτικών συστημάτων, που περνούν στην δεύτερη γενιά παραγωγής, με πιό αποτελεσματικά συστήματα και με τιμή πτωτική. Βλέπε: Aποθήκευση φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση: Ποιά προϊόντα, σε ποιές τιμές;

Πολλές γερμανικές εταιρείες, όπως η Deger ή η Solarworld προσφέρουν ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα (φωτοβολταϊκό και αποθηκευτικό σύστημα) για περίπου 20.000 ευρώ.

Η επέκταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με αποθήκευση, σε συνδυασμό με θέρμανση και ψύξη από ηλιακή ενέργεια,  μπορεί να αποτελέσει σταθμό ξεκίνημα στη χώρα μας, για μιά νέα εποχή με μειωμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με λιγότερο νέφος και αιθαλομίχλη στις πόλεις μας, με περιορισμό της αλόγιστης καταστροφής των δασών μας….    Βλέπε: Πώς η «πράσινη» θερμότητα μπορεί να ωφελήσει 65 χιλ. νοικοκυριά έως το 2014

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.