Πόσο στοιχίζει η εγκατάσταση οικιακής φωτοβολταϊκής σκεπής και ποιά τα έσοδα της;

 
10 fot hause1 330x297 Πόσο στοιχίζει η εγκατάσταση οικιακής φωτοβολταϊκής σκεπής και ποιά τα έσοδα της;

Συμφέρει ακόμη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σκεπή;

Το βασικό ερώτημα ιδιωτών, που ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση οικιακής φωτοβολταϊκής σκεπής και κατακλύζουν με email τους το sunblog είναι: αν μετά την τελευταία σημαντική πτώση της εγγυημένης τιμής της κιλοβατώρας, εξακολουθεί να συμφέρει ακόμη η εγκατάσταση σκεπής.

Με τα νέα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά που ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2012, η εγγυημένη τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές μειώθηκε από τα 47 σεντ /kwh στα 25 σεντ. Ωστόσο και το κόστος εγκατάστασης μιας οικιακής σκεπής, από τα περίπου 40.000 € που ήταν πριν δύο χρόνια, μειώθηκε περίπου στα 20.000 €. Δεδομένου ότι μια σκεπή 10 Kwp παράγει γύρω στις 15.000 Kwh τον χρόνο, η απόσβεση του έργου γίνεται σύμφωνα με τις νέες τιμές σε 5 χρόνια. Ίδιο ήταν το χρονικό διάστημα απόσβεσης και πρίν δύο χρόνια, παρόλη την υψηλή τιμή της εγγυημένης τιμής αφού το κόστος ήταν ανάλογα υψηλό.

Μετά τα 5 χρόνια χρόνια απόσβεσης, τα έσοδα με τις νέες τιμές κιλοβατώρας ανέρχονται περίπου στα 350 ευρώ, ενώ για έργα που υλοποιήθηκαν πριν τον Αύγουστο του 2012, τα έσοδα ανέρχονται περίπου στα 600 € τον μήνα. Εδώ βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά της επένδυσης. Παρ’ όλη την διαφορά, πρόκειται ακόμη για μια πολύ καλή επένδυση με μικρό ρίσκο και σχετικά καλά έσοδα.

Αν σκεφτεί κανείς, ότι με παρόμοιες τιμές κιλοβατώρας, μια φωτοβολταϊκή σκεπή στη Γερμανία, χώρα με 40% λιγότερη ηλιοφάνεια απ’ ότι η Ελλάδα, είναι  μια συμφέρουσα επένδυση, τότε η απάντηση είναι εμφανή.

Οι καιροί ωρίμασαν και για εμάς  τους Έλληνες, ώστε να κατανοήσουμε, ότι μια επένδυση είναι σωστή, όταν αυτή όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για την χώρα είναι χρήσιμη.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.