Πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

 
8 calc fot sunblog 330x248 Πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Στα 7,3 δισ. ευρώ υποχώρησαν τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Ενημέρωση για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες παρείχε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρας.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, τον Απρίλιο του 2013, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2012.

Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 880 εκατ. ευρώ ή κατά 11%. Επίσης τον Απρίλιο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο ύψος των 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.

Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%. Συνεπώς τον Απρίλιο, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στο ύψος των 7,5 δισ. ευρώ, από λίγο λιγότερο από 9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012.

Το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80%των αιτημάτων των Υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά τις πληρωμές, το μήνα Μάιο αυτές ανήλθαν στα 700 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το 1ο πεντάμηνο του έτους, έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (567 εκατ. ευρώ από συνολικές υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ).

Προβληματίζει η γραφειοκρατία
“Βέβαια, προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται αφού πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς του Δημοσίου. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε” δήλωσε ο κ. Σταικούρας και πρόσθεσε:
“Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές. Στόχος παραμένει το κράτος, παράλληλα με την προσπάθεια να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και συνακόλουθα να ενισχύσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας».

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.