Τι πουλάει η ΔΕΗ, τι περνά στη μικρή ΔΕΗ;

 
92 DEH 330x300 Τι πουλάει η ΔΕΗ, τι περνά στη μικρή ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία

Μονάδες ισχύος 2.000 MW θα αποτελέσουν την προίκα της μικρής ΔΕΗ, που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει πουλήσει σε ενδιαφερόμενο επενδυτή μέχρι το 2015. Οι μονάδες αυτές της ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό μείγμα του σημερινού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, ώστε η νέα εταιρεία να είναι πλήρης και να μπορεί άμεσα να μπει σε ανταγωνισμό με τη ΔΕΗ, επί ίσοις όροις, διαθέτοντας ένα μερίδιο της τάξης του 30%.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσδοκά ότι, δημιουργώντας μια «έτοιμη εταιρεία», η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά από την επόμενη κιόλας μέρα της πώλησης, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το τίμημα που θα εισπράξει, σε σχέση με τα έσοδα που θα αποκόμιζε εάν οι μονάδες πωλούνταν χωριστά. Αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το ποιες μονάδες θα επιλεγούν. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και αφού συσταθεί μια εκτελεστική επιτροπή, η οποία και θα συνεπικουρείται από ομάδα συμβούλων. Η επιτροπή αυτή θα προχωρήσει στην επιλογή των μονάδων και των άλλων παγίων που θα τεθούν προς πώληση και, φυσικά, θα κάνει την αποτίμηση της αξίας τους.

Ωστόσο, στο προκαταρκτικό πλάνο, πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνονται συγκεκριμένα αντιπροσωπευτικά πάγια: ο λόγος για τρεις λιγνιτικές μονάδες, μία στη Φλώρινα και δύο μονάδες στο Αμύνταιο, μία μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή αλλά και τέσσερις υδροηλεκτρικές μονάδες από το συγκρότημα του ποταμού Νέστου. Οι μονάδες αυτές αντιστοιχούν στο 30% της σημερινής παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ.

Οι λιγνιτικές μονάδες του Αμύνταιου και της Φλώρινας ξεπερνούν τα 900 MW (600 MW + 330 MW), η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής έχει ισχύ 485 MW και τα υδροηλεκτρικά του ποταμού Νέστου (ΥΗΣ Θησαυρού και Πλατανόβρυσης) έχουν ισχύ 489 MW.

Συνολικά, δηλαδή, η μικρή ΔΕΗ θα προικοδοτηθεί με μονάδες τουλάχιστον 1.904 MW. Τα ετήσια EBITDA των συγκεκριμένων μονάδων κινούνται μεταξύ 250 και 450 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ΔΕΗ ο οίκος Booz και με βάση τα στοιχεία του 2008, οι δύο μονάδες του Αμύνταιου παρουσίαζαν EBITDA της τάξης των 82 έως 107 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, εφόσον υλοποιηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις, τα EBITDA θα μπορούσαν να φτάσουν στα επίπεδα των 160 έως 200 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Φλώρινα κινείται σε επίπεδα από 90 έως 110 εκατ. ευρώ, ωστόσο στη συγκεκριμένη μονάδα υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία σε καύσιμο. Η μονάδα της Κομοτηνής εμφανίζει EBITDA που κυμαίνονται από τα 47 έως τα 96 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις των υδροηλεκτρικών μονάδων διαφοροποιούνται και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο, για παράδειγμα, τον περασμένο Απρίλιο οι τέσσερις μονάδες του Νέστου (Θησαυρός και Πλατανόβρυση 1,2,3) είχαν συνολικές πωλήσεις στον ΛΑΓΗΕ αξίας 4,7 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο στα υδροηλεκτρικά να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλη τεχνολογία παραγωγής.

Τα θέλουν όλα οι Ρώσοι: Μετά τη ΔΕΠΑ, «βλέπουν» και τον ηλεκτρισμό
Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την Gazprom ως ακλόνητο φαβορί για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η ρωσική εταιρεία φαίνεται να δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις της στη σκακιέρα της αγοράς ενέργειας. Πληροφορίες θέλουν τους Ρώσους να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και την επόμενη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση, της ΔΕΗ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα μηνύματα που έχει δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα από τη Μόσχα, που συναρτώνται από την έκβαση της υπόθεσης της ΔΕΠΑ, με μια ευρύτερη γκάμα επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα ο Αλεξέι Μίλερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ρωσικού κολοσσού φέρεται να συνέδεσε άμεσα την υπόθεση της ΔΕΠΑ με τη ρωσική συμμετοχή και σε άλλες αποκρατικοποιήσεις. Στο παρελθόν η Gazprom είχε καταθέσει, μάλιστα, πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για την κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Αξίζει να αναφερθεί, εξάλλου, ότι οι πρώτες υποψήφιες προς πώληση λιγνιτικές μονάδες που θα συνοδεύσουν την περίφημη μικρή ΔΕΗ (Αμύνταιο, Φλώρινα) έχουν κατασκευαστεί από ρωσικές εταιρείες.

Στην αγορά του ηλεκτρισμού, πάντως, η ρωσική εταιρεία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με ισχυρό ανταγωνισμό, καθώς -σε αντίθεση με την περίπτωση της ΔΕΠΑ- στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα δώσουν το «παρών» ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες, πιθανότατα μαζί με Έλληνες παίκτες που είναι ενεργοί στην αγορά.

Λογιστική αξία
Όπως αναφέρει ο τελευταίος ισολογισμός του 2012, η συνολική αξία των παγίων της εταιρείας υπολογιζόταν σε 13,017 δισ. ευρώ. Στη μικρή ΔΕΗ, ωστόσο, περνά το κομμάτι της εταιρείας που αφορά τους τομείς πρωτίστως της παραγωγής και στη συνέχεια από τα ορυχεία και την εμπορία. Η συνολική αξία των παγίων της παραγωγής ανερχόταν στα τέλη του 2012 στα 5,118 δισ., των ορυχείων στο 1,51 δισ. και της εμπορίας στα 35 εκατ. ευρώ, δηλαδή λογιστικά το κομμάτι της ΔΕΗ που τίθεται προς πώληση αναλογεί στο 30% μιας αξίας που πλησιάζει στα 7 δισ. ευρώ ή, αλλιώς, κοντά στα 2 δισ., χωρίς τον δανεισμό και τις αποσβέσεις.

capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.