Απεριόριστες δόσεις για χρέη έως 10.000 ευρώ σε εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία

 
6 euro fot sunblog 330x248 Απεριόριστες δόσεις για χρέη έως 10.000 ευρώ σε εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία

Νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Απεριόριστες δόσεις για φυσικά πρόσωπα και αυτοαπασχολούμενους με χρέη έως 5.000 ευρώ (δεν αποκλείεται η διάταξη να αφορά χρέη έως 10.000 ευρώ) σε εφορίες, τελωνεία και ασφαλιστικά Ταμεία προβλέπει η νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για τους υπόλοιπους οι δόσεις θα είναι 48 (φυσικά πρόσωπα με μεγάλα χρέη και επιχειρήσεις), ενώ η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από 30/6/2013 και θα ολοκληρωθεί για τους περισσότερους στις 30/6/2017.

Οι λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης πιθανόν να ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στόχος της νέας ρύθμισης είναι να υπαχθούν οι 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν μικρά χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία παρέχοντας τη δυνατότητα να πληρώσουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους τα χρέη τους. Ειδικότερα η νέα ρύθμιση προβλέπει:

  • Οι μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ανέρχονται στις 48 και θα είναι ισόποσες, εκτός της τελευταίας.
  • Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν το 2013 μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
  • Φυσικά πρόσωπα και αυτοαπασχολούμενοι με χρέη έως 5.000 ή 10.000 ευρώ μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 48 δόσεις χωρίς ελάχιστό ποσό.
  • Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ή 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημόσιο θα απορρίπτει την αίτηση και θα ενεργοποιεί τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι λογιστές θα πρέπει να βεβαιώνουν την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου και να υπογράφουν γενικότερα για τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι υπόχρεοι. Η υποχρέωση αυτή θα αφορά τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να διαμορφωθεί τελικά στα 75.000 ευρώ.
  • Μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες. Οι μειώσεις θα ξεκινούν από 20% για όσους καταβάλλουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις και θα κλιμακώνονται έως το 50% για όσους πληρώσουν τα χρέη τους σε μία δόση.
  • Και για τις δύο ρυθμίσεις το επιτόκιο υπερημερίας θα ανέλθει σε 8 ποσοστιαίες μονάδες συν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου στο 8,75%.
  • Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία καθώς και όσες έχουν κατ’ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία σταμάτησαν να πληρώνουν.
  • Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 θα πρέπει να προσκομίζουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Δηλαδή θα πρέπει να προσημειώνουν τα ακίνητά τους, ή να έχουν τραπεζικές εγγυητικές επιστολές.

Σημειώνεται ότι το 2013 υπολογίζεται η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ ευρώ από τους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων (ένα δισ. ευρώ το ΙΚΑ και 500 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα Ταμεία) και 900 εκατ. ευρώ από τις εφορίες και τα τελωνεία. Συνολικά υπολογίζεται μέχρι το 2017 να εισπραχθούν περί τα 5,5 δισ. ευρώ από τις δύο ρυθμίσεις.

πηγή:kathimerini.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.