15 δισεκατομμύρια ευρώ,οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

 
Fotolia 42402859 XS 300x200 15 δισεκατομμύρια ευρώ,οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Στόχος είναι να εισπράττονται ετησίως 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να δώσει οικονομική «ανάσα» στα Ταμεία

Συνολικά χρωστούν στους ασφαλιστικούς φορείς 300.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να φτάσουν τα  15 δισ. ευρώ.

Η τρόικα με την πρότασή της, προβλέπει 48 μηνιαίες δόσεις για τον κανονισμό αποπληρωμής των ληξηπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία. 

Στόχος είναι να εισπράττονται ετησίως 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να δώσει οικονομική «ανάσα» στα Ταμεία και να αποφευχθεί η λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Η αρχική πρόταση των Ταμείων που προέβλεπε από 60 έως 72 δόσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα περάσει από τα ταμείο δεν έγινε δεκτή από την τρόικα.

Ουσιαστική για την ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πετύχει η ρύθμιση, καθώς τα μηνύματα από τα Ταμεία δεν είναι αισιόδοξα. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του έτους η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων αναμένεται να κυμανθεί από 1,7 έως 2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι πως αρχικά είχε προβλεφθεί απόκλιση των εισφορών κατά 7%, αλλά τελικά φτάνει στο 15%. Παράλληλα αναζητούνται 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ, καθώς δεν τέθηκε σε ισχύ ρύθμιση που προβλέπει εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει… στάση πληρωμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα το 35% καθυστερεί την καταβολή των εισφορών του και το 15% δεν τις καταβάλλει καθόλου.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον ΟΑΕΕ, καθώς η οικονομική κρίση οδήγησε στη σημαντική αύξηση του αριθμού των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν πληρώνουν εισφορές.

Πάντως με βάση τα στοιχεία, οι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν ποσά κάτω των 20.000 ευρώ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.