Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθεί την αυτοκινητοβιομηχανία στην ανάπτυξη καθαρών αυτοκινήτων

 
Fotolia 35908147 XS 300x199  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωθεί την αυτοκινητοβιομηχανία στην ανάπτυξη καθαρών αυτοκινήτων

Ηλεκτρικά καθαρά αυτοκίνητα ο σκοπός της ΕΕ

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκαν στις 25.04.2013, αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων για τα αυτοκίνητα. Έτσι το όριο εκπομπής CO2 για τα νέα αυτοκίνητα από το 2020, θα πρέπει να μειωθεί στα 95 γραμμάρια από το σημερινό επίπεδο των 130 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Στην συνέχεια από το 2025, το όριο εκπομπών CO2 μειώνεται σε 68-78 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Supercredits
Οι κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, και η υπερθέρμανση του πλανήτη αποδεικνύουν την ανάγκη για νέα μέτρα. Έτσι η ΕΕ ωθεί την αυτοκινητοβιομηχανία στη ανάπτυξη «καθαρών αυτοκινήτων» με περιορισμό του μέσου όρων εκπομπών του στόλου που οφείλει να έχει κάθε κατασκευάστρια εταιρεία. Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται μόνο εταιρείες που παράγουν λιγότερα από χίλια αυτοκίνητα ετησίως.  Για την παροχή κινήτρων δημιουργείται  ένα ελκυστικό σύστημα μπόνους: Σύμφωνα με΄αυτό οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων, που επιτυγχάνουν ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές CO2 (λιγότερο από 50 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο), ή παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα απολαμβάνουν τα  λεγόμενα “Supercredits”.
Έτσι με τα “Supercredits” κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα προσμετράται σαν δύο συμβατικά, ρίχνοντας πλασματικά το μέσο όρων εκπομπών που οφείλει να έχει κάθε κατασκευάστρια εταιρεία. Αυτό φυσικά ατονεί τον στόχο των 95 γρ.CO2/χλμ ως το 2020 και έτσι δεν σημειώνεται η πραγματική μείωση των εκπομπών, ούτε της κατανάλωσης καυσίμων. Συνεπώς, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τελικά επιβαρύνει περισσότερο τον μέσο όρο εκπομπών CO2

Ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται με τις νέες διατάξεις στη σωστή κατεύθυνση, αφού αυτές υποχρεώνουν την αυτοκινητοβιομηχανία να επενδύσει σε όλο νέες πιο καθαρές τεχνολογίες που θα μειώνουν τις εκπομπές CO

Έτσι ο δρόμος για καθαρά πράσινα αυτοκίνητα είναι πιο ανοιχτός από ποτέ, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνονται όλο και πιό προσιτά για τους καταναλωτές.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.